Tíz új pályázatot írtak ki a vajdasági gazdaságfejlesztési program második szakaszában

2019. május 29., 09:42 , 957. szám

Egyebek mellett falusi házvásárlásra, földvásárlásra, növénytermesztésre, állattenyésztésre és idegenforgalmi fejlesztésekre pályázhatnak a Vajdaságban élő magyar állampolgárok a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának második ciklusában – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke múlt csütörtökön Nagybecskereken.

Magyar Levente kijelentette, a gazdaságfejlesztési program első, hároméves szakaszának sikere bizonyította, hogy milyen erő lakik a vajdasági magyarságban és az anyaországban, hiszen soha korábban nem volt ekkora mértékű gazdasági fejlesztésre lehetőség. Hozzátette, a program folytatódik a következő években is.

„Miután az elmúlt években egyértelműen bebizonyosodott, hogy amit csinálunk, az találkozik a vajdasági magyar közösség valós igényeivel, úgy döntöttünk, hogy ezeknek a pályázatoknak a nagy részét megismételjük” – mondta. „Idén is eurómilliók fognak érkezni a Vajdaságba, és a jövő évi költségvetési tervezetben is szerepel erre egy összeg” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a jövőben is szeretnének minél több családi gazdálkodót bevonni egy olyan fenntartható gazdasági rendszerbe, amely még évtizedek múlva is megmarad.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédében kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztési program az utóbbi években megerősítette azt a hitet, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely nemzetben gondolkodik, és nem csak az anyaország területén, hanem a határokon kívül is.

Az utóbbi három évben nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is bizonyítást nyert, hogy a vajdasági magyarokat is a nemzethez tartozónak tartja Budapest – tette hozzá.

Az is bizonyossá vált, hogy a Vajdaságban van egy olyan erős vállalkozói réteg, amely meg tud valósítani egy ilyen programot – mondta a VMSZ elnöke.

(MTI/Kárpátalja)