Győzelemmel búcsúzott szurkolóitól a Sahtar és a Dinamo

Labdarúgás

2019. június 5., 08:17 , 958. szám

Az utolsó, 32. fordulónak már nem igazán volt tétje az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, hiszen a legfontosabb kérdések már korábban eldőltek, így aztán legfeljebb csak a gólkirályi cím eldöntését illetően alakult ki némi izgalom.

Történt ugyanis, hogy a zárónapon a legjobb góllövők versengésében fölényesen vezető Junior Moraes nem volt eredményes, ugyanakkor a tőle három találattal kevesebbet jegyző Cihankov két góllal is kivette a részét a Dinamo sikeréből. Mindez csak azt eredményezte, hogy a fővárosiak legjobb gólvágója 18 találattal a második helyen végzett a 19 góllal végző, brazilból ukránná honosított Sahtar-csatár mögött.

Az utolsó forduló eredményei: FK Lviv–Sahtar Donyeck 0-3, FK Olekszandrija –Dinamo Kijev 0-2, FK Mariupol–Zorja Luhanszk 3-1, Vorszkla Poltava–Olimpik Donyeck 2-2, Arszenal Kijev–Kárpáti Lviv 2-3, Csornomorec Odessza–Gyeszna Csernyihiv 3-0.

A bajnoki tabella élén 83 ponttal záró Sahtar Donyeck az új szezont a Bajnokok Ligája főtáblájáról kezdheti, míg a 72 ponttal másodikként záró Dinamo Kijev a BL-selejtező 3. fordulójában kapcsolódik be a küzdelmekbe. A harmadik Olekszandrija az Európa-liga főtáblájáról kezdheti meg nemzetközi kupaszereplését, a negyedik Mariupol és ötödik Zorja pedig az Európa-liga selejtezőjében lesz érdekelt.

Az utolsó, 12. helyen végzett Arszenal Kijev kiesett a másodosztályba, míg a 10. és 11. helyen zárt Kárpáti Lviv és Csornomorec Odessza osztályozót játszik az élvonalbeli tagságért a másodosztály 2. és 3. helyén végzett Kolosz Kovalevkával, illetve Voliny Luckkal. A másodosztályból egyenes ágon a bajnok SZK Dnyipro-1 jutott fel az élvonalba.

(tamási)