Teendők a gyümölcsösökben csapadékos tavasz esetén

2019. június 5., 09:17 , 958. szám

Az idei tavasz első felében csapadékhiány miatt sínylődtek a gyümölcsösök, aztán megjött a májusi eső… Kezdetben örültünk a bőséges csapadéknak, ma már viszont minden gazda a jó időt várja, a zöldség-, gyümölcs- és gabonatermesztők egyaránt. Gyümölcster­mesztők figyelem! Használjuk ki a jó időt, és végezzük el a növényvédelmi munkálatokat, a gyomszabályozást, a talajmunkákat!

 

Miért jelent problémát a sok csapadék?

Az utóbbi hetekben kapott eső jót tett a gyümölcskötődésnek, különösen a csapadékhiányos tavasz után. Azonban a nagy mennyiségű csapadék és a hűvös idő kedvez a gombabetegségek elszaporodásának is, ezért hatványozottan figyeljünk oda gyümölcsfáinkra.

A csapadékban gazdag időjárás éppen a hajtás- és gyümölcsnövekedés kezdetére esett, ami túlzott levélnövekedést, gyenge szöveteket eredményezhet. Jóllehet pillanatnyilag nagyon szépen festenek gyümölcsfáink a hatalmas leveleikkel, de ez csak a látszat. Amint kisüt a nap – ami előbb-utóbb bekövetkezik –, azonnal megjelennek a napégés jelei szinte minden gyümölcsfajnál. A napégés elsősorban a túl gyors növekedés és a bőséges csapadék miatt következik be. Az ellene való védekezés csak megelőző jelleggel lehetséges, mégpedig a mikroelemek pótlásával (lomb­trágyázással), amire a növényvédelmi kezeléssel egy menetben kerülhet sor. A napégés kártétele a leveleken másodlagos, viszont a gyümölcs is perzselődhet, miáltal sebfelület keletkezik, melyen át a kórokozók könnyűszerrel bejuthatnak a termésbe, hatalmas veszteségeket okozva.

A nagy vízmennyiség a termés minőségét is rontja, amit elsősorban a cseresznye- és szamócatermesztők tapasztalhatnak meg – hiába permeteznek, az a bizonyos gombabetegség a termés jelentős részét elviszi. Az ő esetükben nincs mit tenni, folytatni kell a megengedett növényvédelmi kezeléseket, és remélni a jó időt. A jelenség oka, hogy a termés szintén gyors növekedésbe kezd az eső hatására, ami lágy szövetet eredményez (akárcsak a levél esetében), melybe könnyebben behatolhatnak a fertőzések. Emellett a csapadékos időjárás kedvez a fertőzések szaporodásának, amelyek ilyenkor jóval nagyobb mennyiségben vannak jelen a szokásosnál.

A későn érő gyümölcsöket termesztő gazdák sem ülhetnek tétlenül, esetükben már most el kell kezdeni a gyümölcs minőségének javítását. A minőség javítását elsősorban a mikroelemek (Mn, Ca, Zn, Mg, Fe) rendszeres (hetente) pótlásával, illetve a növényvédelmi kezelésekkel érhetjük el.

 

Szükséges növényvédelmi munkák

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél, valamint az almánál és a körténél okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző kezeléseket. A gyakori esőzések miatt alig lehet permetezni. Tovább rontja a helyzetet, hogy a levelek nehezen száradnak fel. Növényvédelmi kezelést ugyanis csak akkor végezhetünk hatékonyan, ha száraz levélre permetezünk, és ezt követően legalább két óráig nem esik eső a növényeinkre. A gyümölcstermesztőknek ilyen időben szinte minden gombabetegség megjelenésére számítaniuk kell. Fontos a kontakthatású és felszívódó gombaölő készítmények együttes használata. Mivel bizonytalan, hogy az időjárás miatt mikor nyílik lehetőség a következő permetezésre, igyekeznünk kell a maximális védelmet biztosítani növényeinknek.

A rovarkártevők is nagy számban vannak jelen az esős időszakban, főként a levéltetvek, molyok, hernyók ellen szükséges védekeznünk. A még nem érő gyümölcsök esetében fontos a felszívódó hatóanyagok használata, míg az érésben lévő terméseknél a kontakthatású készítmények alkalmazása javasolható. Az esős időszak végén – tehát ha tartósan jó időt kapunk – az atkák megjelenésére is számítani kell.

A mostanihoz hasonlóan csapadékos időjárás esetén fontos 7–10 naponta megismételni a növényvédelmi munkálatokat, a hatóanyagok változtatásával. Különösen fontos ez a rendszeresség intenzív termesztés esetén, de az új gyümölcsültetvényekben is károkat okozhat a megkésett növényvédelem.

Molnár Ádám