Választások: kik indulnak Kárpátalján?

2019. június 12., 19:55 , 959. szám

Sorra mutatják be a Kárpátalján induló jelöltjeiket a július 21-ére kitűzött előrehozott parlamenti választásokra készülő ukrajnai pártok.

Két kárpátaljai szerepel Volodimir Zelenszkij pártjának, a Nép Szolgájának (Слуга народу) választási listáján a biztos bejutást jelentő első 100 jelölt között. A 38. a listán Ihor Krivosejev, a párt kárpátaljai megyei szervezetének vezetője, a 78. helyet pedig Anatolij Kosztyuh kapta. Egyéni képviselőjelöltként indította volna a Nép Szolgája a 68. számú, Ungvár központú választókerületben Jurij Kocsutot, ám nem sokkal a bejelentés után az ismert művész és vállalkozó visszalépett a jelöltségtől.

Hétfőn tudtuk meg, hogy Bohdan Andrijiv ungvári polgármester a 10. az Ellenzéki Blokk (Опозиційний блок) választási listáján.

Szvjatoszlav Vakarcsuk pártja, a Hang (Голос) múlt szombati kongresszusán jelentette be, kik indulnak egyéni jelöltekként a kárpátaljai választókerületekben:

– 68. számú, Ungvár központú választókerület: Mihajlo Szav­csin jogászprofesszor;

– 69. sz., Munkács központú választókerület: Olekszandr Sersun helytörténész és idegenvezető;

– 71. sz., Huszt központú választókerület: Ivanna Rozman, a Huszti szarvasgidák oktatási projekt vezetője;

– 72. sz., Técső központú választókerület: Olekszandr Daniljuk katonaorvos;

– 73. sz., Nagyszőlős központú választókerület: Tarasz Kerecsan, akinek az IT-szektor a területe.

A 70. sz., Szolyva központú választókerületben a párt nem indít egyéni jelöltet.

Az Egységes Centrum (JeC – Єдиний Центр) párt május 30-i kongresszusa öt jelöltet indított a kárpátaljai egyéni választókerületekben, jelentette a mukachevo.net. Várható volt, hogy a kárpátaljai regionális politikai erőnek számító JeC elindítja a megmérettetésen ismert politikusait, a választási névsor azonban legalább egy meglepetést biztosan tartogat a helyi politika iránt érdeklődők számára. Mihajlo Fedinec indítása a 68. sz. választókerületben semmi esetre se tekinthető váratlannak, amint az sem, hogy Viktor Baloga, a párt elsőszámú politikusa szűkebb pátriájában, a 69. sz., Munkács központú választókerületben próbálkozik meg újra a mandátumszerzéssel. Az viszont meglepetés a javából, hogy Ivan Baloga, aki öt évvel ezelőtt még a 73. számú, Nagyszőlős központú, magyarok által jelentős számban lakott választókerületben szerzett képviselői mandátumot, most a 70. sz., Szolyva központú választókerületben próbál szerencsét. Egyelőre csak találgathatunk a váltás hátterét illetően, de nagy valószínűséggel szerepet játszott a döntésben, hogy Viktor Baloga az elmúlt években többször is negatívan nyilatkozott a kárpátaljai magyarságról, Ivan Baloga pedig képviselőként gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem tett a magyarok érdekében. A 73. sz. választókerületben ezúttal a középső Baloga fiút, Pavlót indítja a JeC, aki öt évvel ezelőtt a 71. sz. választókerületben volt érdekelt. Végül eldőlt, hogy a 72. sz., Técső központú választókerületben Vaszil Jovdij fogja képviselni a pártot.

(ntk)