Gyümölcsösök gyomirtása I.

2019. június 19., 08:58 , 960. szám

Mindenki örült, amikor végre esni kezdett az eső. Azóta viszont nem bírunk a gyomokkal. Szinte minden gyümölcstermesztő számára hatalmas gondot jelent a hirtelen megindult és erőteljes gyomosodás. Különösen fájdalmas ez az újdonsült gyümölcstermesztő gazdáknak, akik fájó szívvel tekintenek a frissen telepített ültetvényekre, melyekben magasabb a fű, mint a gyümölcsfa.

Miért okoz gondot a gyomos ültetvény?

A túl erős gyomosodás komoly gondot okozhat a gyümölcsösök számára. Nem elég, hogy a gazda „szemét szúrja”, de sok fertőzés, kártevő melegágya lehet. Elsősorban az jelenti a problémát, hogy a magas fű párásabb mikroklímát idéz elő, s ezzel különböző fertőzések (varasodás, lisztharmat) számára nyújt megfelelő környezetet. A fatövek gyomos élettere a kártevőket is vonzza, különböző levéltetvek, atkák, mezei rágcsálók jelenhetnek meg.

A gyümölcsösök számára különösen fontos az első 3-4 év, Ebben az időszakban mindenképpen igyekezzünk a tövek alatt 50 cm-es körben tiszta, laza talajfelszínt kialakítani. Mért fontos ez? A gyomok egyrészt elszívják a talaj tápanyag- és vízkészletének jelentős részét, másrészt lassítják a talaj felmelegedését. Mindezzel gátolják gyümölcsfánkat növekedésében, fejlődésében. Ilyenkor tapasztalhatjuk meg, hogy él ugyan a fa, de alig nő, vagy csak sínylődik. Tehát a megfelelő hajtásnövekedés érdekében a gyomokat el kell távolítani.

A többéves ültetvények esetében is fontos a gyomszabályozás, viszont ekkor már több lehetőség közül választhat a gazda. A gyomszabályozáshoz a sorok közötti kaszálást, illetve a gyomirtó szerek használatát javasolt kombinálnunk.

A hatékony gyomirtás feltétele

Az eredményes védekezés alapja a gyomnövények ismerete, mivel a gyomirtó szerekkel szembeni érzékenység és a gyom­irtás optimális időpontjának megválasztása a gyümölcsösben előforduló növényfajoktól függ. Más szóval, csak az ellen tudunk védekezni, amit ismerünk.

A legfontosabbak az évelő egyszikű gyomnövények közül a tarackbúza, a csillagpázsit, a siska nádtippan, a kétszikűek közül pedig az aprószulák, a sövényszulák, a mezei acat, a szeder, a csorbóka fajok, és a keszegsaláta. A fűfélék közül a kakaslábfű, pirók-ujjasmuhar, fakó muhar említhető meg.

A tavasszal korán megjelenő egynyári perje mellett nagyobb veszélyt jelentenek a széles levelű kétszikűek, mint a libatop, a disznóparé fajok, a betyárkóró, a parlagfű, a keserűfű fajok, a vadrepce és a pásztortáska. A felsorolt gyomnövények alkotják a gyomborítás nagy hányadát, de a felmérések szerint a talajtípustól és a művelési módtól függően még további 40-50 faj is előfordulhat a gyümölcsösökben, tehát fontos a megfelelő gyomirtó használata.

A gyomszabályozás három alapelve (gyümölcsösben)

A gyümölcsösök sorközeit minden esetben füvesítsük, s a továbbiakban csak kaszáljuk, elegendő 4-5 évenként fizikai megmunkálást (tárcsázást) végezni. A gyümölcsös sorát azonban elsősorban vegyszeres kezeléssel lehet gazdaságosan és tartósan gyommentesen tartani. Ezzel kapcsolatban a következő szempontokat vegyük figyelembe:

• A gyomirtott sáv ne legyen szélesebb a szükségesnél! Ez úgy értendő, hogy a traktor kereke még a füvön menjen, s csak egy 30–60 cm széles sávban irtsuk a gyomot a fatövek környezetében. Például: ha 4 m-es a sortáv és 60 cm széles sávot kezelünk, akkor ez hektáronként 0,15 ha kezelt területet jelent, ami egy sokkal takarékosabb megoldás, mintha az egész ültetvényt vegyszereznénk. Továbbá így esős időszakban is nyugodtan rámehetünk a füvesített sorközökre.

• A választott vegyszer ne legyen káros a gyümölcsfára! A gyomirtók között különböző hatásmechanizmusú készítményeket különböztetünk meg. A facsemeték telepítését követő első három évben kizárólag perzselő hatású készítményeket használjunk, és csak abban az esetben, ha a törzsön már kialakult a kéreg. Azoknál a gyümölcsféléknél (dió, mogyoró, fekete ribizli), melyeknél a törzs sokáig zöld marad, az ilyen készítmények használata is tilos. A többéves (a 3. évtől) gyümölcsösökben viszont használhatunk már gyökér-herbicideket, avagy „totális” gyomirtókat (glifozát hatóanyag) is.

• Ha gyümölcsöst szeretnénk, gondolkodjunk előre! Új gyümölcsös telepítése előtt már előző évben végezzük el a többszöri (évi 2-3 alkalommal) totális gyomirtást a területen. Ajánlatos tavasszal, kora nyáron és nyár végén elvégezni egy-egy totális gyomirtást, s így már októbertől ültethetünk. Ezzel sok fáradtságtól kímélheti meg magát a gazda. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám