Moszkal után, választások előtt

2019. június 19., 18:28 , 960. szám

Kárpátalján is gőzerővel folynak a választási előkészületek, a Központi Választási Bizottság (CVK) egymás után jegyzi be a képviselőjelölteket a hat kárpátaljai választókerületben. A kampány ugyanakkor egyelőre visszafogott, a legtöbb hírrel a megyei közigazgatás élén végbemenő változások szolgálnak.

Íme, az eddig bejegyzett képviselőjelöltek

Alábbi összeállításunk a június18. déli állapotot tükrözi.

A 68. számú, Ungvár központú választókerületben Barta József (önjelölt), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ügyvezető alelnöke a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek közös jelöltje. További bejegyzett képviselőjelöltek: Ivan Danacko (önjelölt), Mihajlo Fedinec (Egységes Centrum párt, JeC) és Diana Kajnc (önjelölt).

A 69. számú, Munkács központú választókerületben az elmúlt héten bejegyezték képviselőjelöltként Gulácsy Gézát (önjelölt), a KMKSZ általános alelnökét. Miután azonban a napokban megállapodott egymással a közös választási szereplésről a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), Gulácsy Géza várhatóan vissza fog lépni a megmérettetéstől az UMDSZ által indítandó jelölt javára. További jelöltek: Viktor Baloga (JeC) és Ingrid Turisz (önjelölt).

A 70. számú, Szolyva központú választókerületben egyelőre csupán két jelöltet jegyeztek be: Ivan Balogát (JeC) és Pavlo Pavlovot (önjelölt).

A 71. számú, Huszt központú választókerületben egyelőre egyetlen jelöltet sem jegyeztek be, ám nem kell attól tartanunk, hogy a régió parlamenti képviselet nélkül marad. Egyfelől, kedden a mukachevo.net jelezte, hogy a választókerületben szándékozik indulni Vaszil Lazorisinec huszti születésű sebész. Másfelől, emlékezhetünk rá, hogy a legutóbbi, 2014. évi parlamenti választások alkalmával Kárpátalján ebben a választókerületben dúlt a legelkeseredettebb küzdelem a képviselői mandátum megszerzéséért a jelöltek között.

A 72. számú, Técső központú választókerületben viszont már hat jelöltet regisztráltak: Ivan Szavula (önjelölt), Ihor Szavcsuk (önjelölt), Sztepan Homa (önjelölt), Vaszil Jovgyij (JeC), Vaszil Petyovka (önjelölt), és Joszip Ponomarenko (önjelölt).

A 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületben, amelyben a legnagyobb a magyar választók aránya, Brenzovics László, a KMKSZ elnöke (önjelölt) képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit. További jelöltek: Pavlo Baloga (JeC), Vlagyiszlav Poljak (önjelölt).

Good Bye, Moszkal

A napokban Volodimir Zelenszkij elnök 14 kollégájával együtt menesztette tisztéből Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót is, aki még áprilisban, az elnökválaszt követően kérte a felmentését tisztségéből. Nem sokkal később Moszkal a leköszönt Porosenko elnök pártját, a BPP-t is elhagyta.

Azóta eldőlt, hogy az ex­kormányzó nem hagy fel a politikával: önjelöltként indul a Luhanszk megyei 106. számú, Szeverodonyeck központú egyéni választókerületben. A mukachevo.net emlékeztet, Moszkal Luhanszk megye kormányzója volt, mielőtt Kárpátaljára helyezték volna át. Bizonyára ottani népszerűségére alapozva választotta Szeverodonyecket politikai pályafutásának következő állomásául, hiszen éppen ottani munkája során vált az „internet sztárjává” később megyénkben is legendássá vált szókimondásával.

Moszkal távozása után az államfő Ivan Durant, a kormányzó első helyettesét nevezte ki a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció megbízott vezetőjévé. A 48 éves Duranról keveset tudni, de májusban neve már felmerült a kárpátaljai kormányzói poszt várományosaként.

A munkácsi járási Szerencs­falván (Szcsaszlive) született 1971-ben. 1995-ben közgazdász diplomát szerzett a Lembergi Kereskedelmi Akadémián, majd 2008-ban a jogi végzettséget is megszerezte az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Tizenkét éven át dolgozott az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

Közben a pershij.com.ua portál világgá kürtölte, hogy az elnöki adminisztrációban úgy határoztak, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció élére Ihor Bondarenkót, a sikeres munkácsi üzletembert nevezik ki. Ugyanakkor lapzártánkig az államfő weboldalán nem jelent meg az új kormányzó állítólagos kinevezéséről szóló rendelet.

(ntk)