Zupkó József Nemzetközi Kézilabda Emléktorna

2019. június 26., 08:54 , 961. szám

2019. június 20-án ismét megrendezésre került – immáron hatodik alkalommal – a Zupkó József Nemzetközi Kézilabda Emléktorna Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egészség- és Sportközpontjában.

A rendezvény célja a kézilabdasport népszerűsítése, a Kárpát-medence ifjú kézilabda-tehetségeinek felkutatása, versenylehetőség biztosítása, valamint további nemzetközi sportkapcsolatok építése s nem utolsósorban tisztelgés Zupkó József érdemes edző emléke előtt.

A kézilabda-emléktorna a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával, illetve közbenjárásával valósulhatott meg.

Az emléktornára összesen 10 csapat jelentkezett 3 kategóriában: 3 általános és középiskolás fiúcsapat, ugyancsak 3 általános és középiskolás lánycsapat, valamint 4 sportiskolás csapat. Összesen 125 gyerek kézilabdázott a versenynap folyamán.

Délelőtt 10.00 órakor került sor a rendezvény ünnepélyes megnyitójára, amelyet megtisztelt jelenlétével Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a rendezvény házigazdája, Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, Hecko Lobova Nyina, az 1976-os montreali olimpia bajnoka, az 1982-es budapesti világbajnokság aranyérmese, nemzetközi sportmester, Greba Anna, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának tízszeres győztese, a Szovjetunió és Ukrajna kézilabda-válogatott csapatának egykori tagja, sportmester, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, valamint Vizáver Árpád, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és edzője, a rendezvény szakmai felelőse. 

Elsőként Váradi Natália köszöntötte a torna résztvevőit és a rendezvény iránt érdeklődőket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy az emléktorna fő célja a sport, ezen belül a kézilabda népszerűsítése, illetve „hogy méltó emléket állítsunk Zupkó József kézilabdában elért eredményeinek” – fogalmazott. Tovább folytatva elmondta, hogy csak pozitív példákkal tudjuk felhívni a figyelmet az igazi értékekre, ilyen pozitív példa volt Zupkó József is. Majd úgy fogalmazott: „A versenyen megjelenő gyerekek nem átlagosak,  hanem tehetségesek, mely tehetséget maximálisan ki kell használni. A nagy célhoz azonban nemcsak nagy szív, kitartás, hanem nagy akaraterő is kell. És nincsenek lehetetlenek! A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt, a tehetséget a változtatásra, és ha ma esetleg veszítenétek, az nem tragédia, hiszen nem lehet mindig nyerni.”

Orosz Ildikó a versenyző fiataloknak azt kívánata, hogy nőjenek naggyá, és olyan eredményeket érjenek el, mint Hecko Lobova Nyina, valamint Greba Anna, akik világversenyeken mérettettek meg és győztek. Ezenkívül még buzdította az ifjú sportolókat, hogy mindenki a saját szülőfalujában, városában érjen el sikereket, és járuljon hozzá a sportág terjedéséhez.

A megnyitót követően ünnepélyes keretek között Zupkó József emléktáblájának a megkoszorúzására került sor.

Az emléktornán a következő eredmények születtek, valamint egyéni díjak kerültek kiosztásra:

Általános és középiskolás fiú­csapatok: I. hely: Jánosi Középiskola, II. hely: Beregvidéki csapat.

Középiskolás lánycsapatok: I. hely: Kassa csapata, II. hely: Ungvár csapata, III. hely: Nagydobronyi Középiskola. Legjobb játékos: Szoszkéda Karina (Ungvári csapat). Legjobb kapus: Dovicinova Karolina (Kassai csapat). Gólkirály: Fotulová Lujza (Kassai csapat).

Sportiskolás lánycsapatok: I. hely: Huszt csapata, II. hely: Beregszász csapata, III. hely: Técső csapata. Legjobb játékos: Petrás Alexandra (Beregszászi csapat). Legjobb kapus: Grabcsák Anzsela (Técsői csapat). Gólkirály: Kocsán Katalin (Huszti csapat).

A kézilabda-emléktorna végén az érmeket, okleveleket és kupákat Hecko Lobova Nyina, illetve Váradi Natália adták át a játékosoknak. Továbbá a Jánosi és a Nagydobronyi Középiskola csapata a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség felajánlásával a magyarországi Zánkán táborozhat a nyár folyamán.

Dankai Péter