Chioggiai csetepatéval zárult a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem első napja

2019. július 5., 18:06

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által megrendezett XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem első napjának lezárásaként a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadását tekinthették meg a résztvevők.

Az elmúlt években a szervezők igyekeztek a különböző panelbeszélgetések mellett kulturális programokkal is gazdagítani a szabadegyetem programját. A kárpátaljai és anyaországi népzenészek mellett a beregszászi színtársulat is visszajáró vendége lett a rendezvénynek. A mostani alkalom első napján a résztvevők a késő esti órákban a színház egyik új előadását, a Chioggiai csetepatét tekinthették meg, melynek hangulatáról már az is sokat elárul, hogy műfaját tekintve – a színlap szerint – „színes, széles vitorlavásznú irgum-burgum”. Carlo Goldoni művét Mészáros Tibor rendezte. 

Carlo Goldini a legtöbbet játszott színpadi szerzők egyike, aki több mint 150 színdarabot írt. A komikum eszközeivel élve igyekszik közelebb hozni a nézőket történeteinek mondanivalójához. A rendező pedig a remek komikus hangvételt, amely az egész darabot áthatja, igyekezett meghagyni. A történet egy Velence melletti kis halászfalu terén játszódik, ahol csipkeverő lányok, asszonyok ugranak egymásnak. A veszekedésbe a férfiak is betársulnak, így aztán egykettőre ki is alakul a csetepaté, amely alatt repkednek egymás felé a szitkok, és egyéb dolgok is, s mindezt behálózza egy bonyolult, kibogozhatatlannak tűnő szerelmi és jogi perpatvar, amelynek a megoldását Goldinitől, a helyi jegyzőtől várják. 

Az előadás óriási sikert aratott a lelkes közönség körében, hiszen a komikus hangvétel mellett az előadás során több pikáns jelenet is felvillan, s bár a karakterek feldúlt lelkiállapotban vannak, mégis vígan mesélnek a bosszantó történésekről, cselekményekről. Az előadást a hálás közönség vastapssal jutalmazta.

VE