Harmadik alkalommal találkoztak a táncházzenészek Péterfalván

2019. július 9., 19:24 , 963. szám

Immár hagyományosan a péterfalvi népzenei, néptánc- és kézművestábor keretein belül évente találkoznak a kárpátaljai táncházi zenészek. A mostani alkalommal július 7-én a szervezők előadásokkal, valamint gálakoncerttel várták a muzsikusokat.

A táncházzenészek találkozóját a Hagyományok Háza Hálózat  (HHH) kárpátaljai kirendeltsége azzal a céllal hozta létre, hogy olyan platformot biztosítson a kárpátaljai muzsikusok és néptáncosok számára, ahol kötetlen formában tudnak együttgondolkodni a kárpátaljai táncházmozgalom aktuális kérdéseit illetően.

Az elmúlt években mindig különböző programokkal próbáltuk összehozni a kárpátaljai táncházi zenészeket és táncosokat. Volt bemutatkozási lehetőség kisebb koncerttel, a tavalyi tábor ideje alatt egy-egy kárpátaljai zenekar tartotta az esti táncházat. Az idén a konferenciát követően pedig a balatonfüredi és a kecskeméti prímásverseny díjazottjainak gáláján vehettek részt. „Szeretnénk egy kárpátaljai prímásversenyt létrehozni Murzsa Gyula emlékére, így a koncert által próbáljuk ösztönözni, lelkesíteni a táncházzenészeket a versenyre való igényre” – fogalmazott köszöntőbeszédében Pál Katalin, a HHH kárpátaljai kirendeltségének vezetője.

A köszöntést követően hagyományosan konferenciával vette kezdetét a program, amelyen a Hagyományok Háza előadói tartottak különböző témákban előadásokat. Zene és tánc viszonyáról beszélt az érdeklődőknek Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a népzenei és néptáncgyűjtések világáról és a táncházmozgalom kezdeteiről pedig Sztanó Hédi filmrendező, néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa. Molnár Péter és ifj. Vitányi Iván, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtárának és Archívumának munkatársai a folklórgyűjtések technikai feltételeiről tartottak előadást. A programot követően fórumbeszélgetésre nyílott lehetőség, majd a balatonfüredi és a kecskeméti prímásverseny díjazottjainak gáláján vehetett részt a nagyérdemű, ezt követően táncházra került sor.

A program társszervezője a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet volt.

VE