Sportterem épül a nagyszőlősi magyar iskolában

Letették az alapkövet

2019. július 19., 11:15 , 965. szám

Július 17-én ünnepélyes keretek között letették a Nagyszőlősi 3. Számú Perényi Zsigmond Középiskola tervezett korszerű sporttermének alapkövét, amely magyar állami forrásokból fog felépülni. A beruházás rendkívül fontos a város és az intézmény életében, hisz a nagyszőlősi magyar iskolának története során soha nem volt tornaterme.

Az alapkőletételre összegyűlt nagyszőlősieket és vendégeket Kudron Zoltán, a KMKSZ Nagyszőlősi Alapszervezetének elnöke köszöntötte, s elmondta: a tervezett új nagyszőlősi sportkomplexum és tornaterem rengeteg lehetőséget nyit majd a város diákjainak és lakóinak.

Homoki Gabriella, a házigazda középiskola igazgatója ünnepi beszédében hangsúlyozta, olyan nap következett be, amelyre nagyon régóta várnak. Ugyanis a Nagyszőlősi 3. Számú Perényi Zsigmond Középiskola diákjainak soha nem volt sporttermük, jó időben az udvaron próbáltak tornázni. „A mai nap felcsillant egy remény, hogy végre a gyermekeink – és biztos vagyok benne, hogy az unokáink is – egy gyönyörű sporttermet fognak kapni az anyaországnak köszönhetően. Bízom abban, hogy a mögöttünk lévő képen látható szép épület egy, legfeljebb két éven belül itt áll majd az iskola udvarán. Köszönöm mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy a mai napon erre a szép rendezvényre sor kerülhetett” – mondta az igazgató asszony.

A nyitóbeszédek után Parászka Emília, az iskola diákja egy dalt énekelt.

Ezt követően Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szólt a jelenlevőkhöz. Szomorúan jegyezte meg, hogy bár olyan beruházás alapkövét teszik le az iskola udvarán, amely mindenkinek jó, mégsem ment el az ünnepségre a járás vezetői közül senki és a város magyar polgármestere sem. Elmondta, hogy a korábbi napok házkutatásai, illetve az a rendkívül erős nyomás, amelyet el kellett viselniük a KMKSZ és az UMDSZ aktivistáinak, azt mutatja, hogy ez az ország nem tudott európai útra lépni, nem tud normális választást tartani. A kárpátaljai magyarság egész Kárpátalja javát akarja, azt szeretnénk, ha a kapcsolataink erősödnének a szomszédos Magyarországgal, ami javát szolgálná megyénknek.

„Nagyszőlős történelmünk fontos helyszíne, az egykori Ugocsa vármegye székhelye, amelynek magyar iskolája a régi vármegyeházának az épületében van. A történelmi épület már csak azért is fontos hely, mert a világ egyik legnagyobb zeneszerzője, Bartók Béla gyermekkorában itt tartotta első koncertjét. Nem beszélve az iskola névadójáról, báró Perényi Zsigmondról, aki a szabadság melletti bátor kiállásával aranybetűkkel írta be nevét a magyar történelembe” – hangsúlyozta Brenzovics László, majd köszönetet mondott az iskola vezetőségének, hogy fenntartják az intézményt, és megígérte, a gyerekek testi egészségének érdekében a magyar állam támogatásával közösen fel fognak építeni egy méltó tornacsarnokot.

Az ünnepség folytatásaként Ignácz Anna Viktória elszavalta Kányádi Sándor Noé bárkája felé című versét, majd Molnár Lóránt református lelkész, Lev­csenkó Róbert görögkatolikus parochus és a római katolikus egyház részéről Magyar Gergely atya kérte Isten áldását a tervezett új épületre és az építőkre.

Végül Milován Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke, az iskola létrejöttének kezdeményezője, Brenzovics László és Homoki Gabriella igazgatónő elhelyezték a sportterem alapkövét.

Badó Zsolt