Kezdetét vette a IX. Beregszászi Népzenei és Néptánctábor

A népzene minden nemzet és kultúra szíve!

2019. július 23., 14:57 , 965. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 9. alkalommal szervezte meg a beregszászi népzenei és néptánctábort. A tábor megvalósulását a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatta.

A táborba elsősorban olyan tanulók jelentkezhettek, akik vonzódnak a néptánc és népzene iránt, és akik már betöltötték a 9. életévüket. Jelentkezni 2018. november 27-től egészen 2019. június 3-ig lehetett. A 2019. július 22–26. között megvalósuló tábor helyszínéül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szolgál.

A tábor 60 fővel indult el, akik a Beregszászi járás alábbi településeiről érkeztek: Kígyós, Beregújfalu, Asztély, Balazsér, Nagybereg és Beregszász.

A megnyitón Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy a „GENIUS” Alapítvány arra törekszik, hogy a gyerekek már minél fiatalabb korban megismerhessék és megszerethessék a néptáncot és a népzenét, mivel „a zene a nemzet lelke”, ami szorosan a szülőföldünkhöz köt. A népzene pedig minden nemzet és kultúra szíve, mert szívből jön és szívből szól. A hagyományokat, ha nem őrizzük, nem ápoljuk, nem éljük meg, és hagyjuk elveszni, akkor gyökértelenné válunk. Továbbá hangsúlyozta, hogy a modern és a hagyományos nagyon szépen megférnek egymás mellett, csak tudni kell tartani a megfelelő irányt, illetve hogy a tábor célja kultúránk, hagyományaink továbbörökítése, átadása. Minden résztvevőnek eredményes és élményekben gazdag táborozást kívánt.

Ezt követőn Kepics Andzselika, a tábor szakmai szervezője köszöntötte a meghívott vendégeket, bemutatta a tábor oktatóit és nevelőit, valamint ismertette a tábor szabályzatát és programját. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy a tábor ideje alatt lehetőség lesz kétszer is meglátogatni a Nagyberegi Tájházat, ahol kézműveskedés, korongozás és szalagos fánksütés várja a fiatalokat.

A szervezők jó szórakozást kívántak, minden résztvevőnek.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány