A szamóca telepítése II.

2019. július 24., 09:56 , 965. szám

A szamóca telepítése során számos teendővel kell megbirkóznia a gazdának a későbbi sikeres termesztés érdekében. Ide sorolandó – a talaj-előkészítés után – a megfelelő termesztéstechnológia megválasztása, a fajtaválasztás, valamint a palánták előkészítése, helyes ültetése.

Termesztéstechnológia

Vidékünkön a gazdák zöme fekete fóliával takart bakhátas termesztést folytat. E termesztéstechnológia lényege, hogy a szamócatöveket ikersorosan (fóliasátorba akár egysorosan is) fekete fóliával takart bakhátakba ültetjük el. A fólia alatt helyezkednek el a csepegtetőszalagok, amelyek folyamatosan biztosítják a szamóca víz- és tápanyagszükségletét a tenyészidő folyamán. A bakhátak magassága 15–30 cm, szélessége 70-80 cm, a két bakhát közötti távolság 55-60 cm, a bakhátakra telepített ikersorok közötti távolság 30-40 cm, a tőtávolság a soron belül 25-30 cm.

A bakhátas, fóliatakarásos művelés előnyei:

• csökken a gyomok elleni védekezés munkaigénye;

• nem tömörödik a talaj, így a gyökérzet jobban fejlődik és könnyebben felveszi a tápanyagokat;

• csökken a párolgás, ritkábban kell öntözni;

• az eső és a harmat hamarabb felszárad, minek következtében csökken a fertőzés kockázata;

• a szamócaszemek nem érintkeznek a talajjal, tisztábbak maradnak;

• 2-2,5 oC-kal növeli a talaj hőmérsékletét, ami tavasszal jól jön.

Fajtaválasztás

Bármennyire is a szemével vásárol a mindennapok embere, mégiscsak olyan szamócát érdemes termeszteni hosszú távon, amely a piacosság és a szép küllem mellett ízben is felveszi a versenyt a többiekkel. A fajtaválasztás során rendkívül fontos tulajdonság (a szép küllem és az íz mellett) a szállíthatóság és a pulton tarthatóság.

A szamócafajták között három típus különböztethető meg: egyszer termő, kétszer termő, folyton termő fajták. Vidékünkön leginkább az egyszer termő fajtákat ültetik a gazdák.

A nálunk elterjedt szamócafajták:

Clery. Korai érésű, közepes méretű, nagyon jól szállítható fajta. Bőtermő, gyümölcse világospiros, kemény, jó ízű.

Alba. Korai érésű, gyümölcse nagy méretű. Nagyon kemény húsú, bőtermő szamóca, az érés elején koncentráltan leadja a termésmennyisége javát.

Joly. Közepes méretű, középkorai, nagyon jól szállítható fajta. Íze nagyon jó, kifejezetten édes.

Asia. Középkorai, középerős növekedésű fajta. Igen bőtermő, termése kúp alakú, nagy méretű.

A palánták előkészítése

Az első termőév során (közvetlenül a termésérést követően) a szamóca önmagát szaporítja, indákat nevel. Ahol talajt érnek a hosszú kacsok végén kialakuló növénykezdemények, ott meg­gyökeresednek és a nyár közepére, őszre szépen fejlett hajtást nevelnek. Amennyiben a feltételek kedvezőek, az indák még tovább is terjednek, és akár 2-3 hajtást is kinevelhetnek. Ezeket a további hajtásokat célszerű eltávolítani, hogy az első szaporulat megerősödhessen. Egyes gazdák a felszedett palántákat szaporító tálcába ültetik ki, és a kellő fejlettségig, az ültetésig így nevelik őket tovább. Ez a módszer rendszeres öntözést igényel.

Napjainkban igen elterjedt az úgynevezett frigós palánta használata. Frigós palánták alatt a +1 – -1 oC-on tárolt, gyökérerősítő és növényvédő szerrel kezelt palántákat értjük. Az ilyen palántákat októbertől novemberig, vagyis a hagyományosnál későbben, nyugalmi állapotban szedik fel. Ennek következtében tavasszal gyorsabban indul meg a fejlődésük, miáltal akár két héttel korábban kezdődhet el a termésérés és a szedés. Nagy hátrányuk az ilyen palántáknak az irreálisan magas ár, valamint az, hogy csak külföldről szerezhetők be, és a behozataluk nálunk igen nehézkes.

Ültetési időpontok

A szamóca ültetési időpontjai meghatározó szerepet játszanak a termőrügyképződés szempontjából. Mind szabadföldön és hajtatásban, mind pedig a szabadgyökerű és a tálcás (poharas) szamócapalánta esetében más- más időpontban ültethetünk.

A szabadgyökerű palántákat felszedés után azonnal el kell ültetni. Szabadföldbe július 5-től 15-ig, fóliasátorba július 15-től 25-ig érdemes ültetni. A tálcás palántákat valamivel később, szabadföldbe augusztus 1-től 12-ig, fóliasátorba augusztus 15-től 25-ig kell elültetni. Amennyiben megkésünk az ültetéssel, a következő évben terméskieséssel kell majd számolnunk. A jelenség magyarázata, hogy a szamóca az ültetést követően, meggyökeresedése után (fejlett palántáknál kb. egy hónap) fejleszti ki a következő évi termőrügyeit. Ezeket a rügyeket csak rövidnappalos körülmények között fejleszti, vagyis amikor a nappalok hossza már rövidebb az éjszakákénál. Ez az időszak szeptember 21-től következik el. A termőrügyek képződési időszakának hossza kb. 40-50 nap. Tehát ha a palántákat túl későn ültetjük ki, azoknak nem lesz elegendő idejük a termőrügyek kifejlesztésére a hidegek beálltáig. (Folytatjuk.)

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa