A gázháború egyelőre elnapolva

Az ukrán elnök Moszkvában

2011. szeptember 30., 10:00 , 559. szám

Múlt szombaton Viktor Janukovics ukrán elnök Moszkvába látogatott, ahol egy városszéli kormánynyaralóban az oroszországi gáz ukrajnai tranzitjáról, az Ukrajnának szállított gáz áráról, illetve Ukrajnának az Oroszország által kezdeményezett vámunióhoz való esetleges csatlakozásáról tárgyalt vendéglátóival, Viktor Medvegyev orosz államfővel és Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel.

A találkozó után Viktor Janukovics elmondta, sikerült haladást elérniük a tárgyalások során. Másnap, szeptember 25-én Jurij Bojko ukrán energetikai és szénipari miniszter találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, a hivatalos tájékoztatás szerint azért, hogy a gyakorlatban beszéljenek az államfők megállapodásaiból következő teendőkről. Miller ezzel kapcsolatban kijelentette: haladás mutatkozik az Ukrajnával a gázról folytatott tárgyalásokban, de korai még konkrét számokról beszélni. Valójában tehát Ukrajnának nem sikerült alapvető áttörést elérnie Moszkvában.

Figyelemre méltó ezzel kapcsolatban az orosz Nyezaviszimaja Gazeta elemzése, amely rámutat, Janukovics vélhetően arra készült, hogy négyszemközt tárgyalhat Viktor Medvegyevvel, ám váratlanul a helyszínre érkezett Vlagyimir Putyin kormányfő is.

A korreszpondent.net emlékeztet, hogy október 1-jétől a gáz ára Ukrajna számára a rekordot jelentő ezer köbméterenkénti 400 dolláros szintre emelkedik. Figyelembe véve az országon belüli szállítás költségeit, és az egyéb rárakódó kiadásokat, ezzel a vállalatok számára 100-150 dollárral nő a gáz fogyasztói ára, ami sokuk számára kérdésessé teszi a termelés jövedelmezőségét. A lakosság és a távhőszolgáltató vállalatok még mindig kedvezményesen kapják a gázt, egyre többe fog kerülni tehát az ukrán költségvetésnek a kedvezmények további fenntartása. Köztudott ugyanakkor, hogy Oroszország és a Gazprom jelenleg nem lát okot a gáz árának csökkentésére. Moszkva legfeljebb akkor lenne hajlandó a kompromisszumra, ha Ukrajna belépne a Vámunióba, vagy átadná a Gazpromnak a gázvezetékrendszerét, amire viszont Kijevben eddig nem mutattak hajlandóságot.

Mindennek fényében Kijevben örömmel fogadták Medvegyev mostani moszkvai meghívását, különféle javaslatokkal szándékoztak érdekeltté tenni az orosz elnököt a megállapodásban, szerették volna a jövőben felgyorsítani és elmélyíteni a tárgyalásokat. Csakhogy időközben kiderült, Medvegyev nem indul újra az elnöki posztért, így a tárgyalásokra és a hosszú távú együttműködésre vonatkozó kijevi tervek valószínűleg füstbe mentek, amit mi sem jelez biztosabban, mint hogy a megbeszélésen a regnáló mellett megjelent a leendő elnök, Vlagyimir Putyin is.

Mindazonáltal Mikola Azarov miniszterelnök elégedetten szólt arról a találkozót követően, hogy az orosz fél beleegyezett a háromoldalú, az európai struktúrák bevonásával kialakítandó gázkonzorciumban való részvételre. Ezenkívül bizonyos sajtóinformációk szerint sikerült előzetesen megállapodni arról, hogy a Gazprom csökkenti az Ukrajnának szállított gáz árát, ám csupán a teljes szükséglet azon része esetében, amelyre a költségvetési szférának és lakosságnak van szüksége. Ennek fejében Ukrajna önköltségi szintre mérsékelné az Európába irányuló orosz gáz tranzitdíját. Úgy tűnik tehát, a gázháborút egyelőre elnapolták.

hk