A Landik-ügy folytatódhat

2011. szeptember 30., 10:00 , 559. szám

Oroszország kiadta Ukrajnának Roman Landikot, a Luhanszki Városi Tanács képviselőjét. Korábban az ukrán legfőbb ügyészség azért kezdeményezte a városatya kiadatását, hogy eljárást folytathassanak le ellene garázdaságért.

Mint emlékezetes, július elején Roman Landik, a kormányzó Régiók Pártja nagybefolyású parlamenti képviselőjének, Volodimir Landiknak a fia egy luhanszki étteremben megvert egy ott szórakozó nőt. A 20 éves lányt agyrázkódással és zúzódásokkal szállították kórházba. A történteket rögzítette a szórakozóhely biztonsági kamerája, a felvétel internetes videomegosztó oldalakon is látható volt, az eset általános felháborodást váltott ki.

A Luhanszk megyei ügyészség eljárást indított a férfi ellen garázdaság miatt. Landikot ezután kizárták a Régiók Pártjából és a párt luhanszki városi tanácsi frakciójából is. Miután nem találták, a képviselő ellen körözést adtak ki, s végül az oroszországi Krasznodar közelében vették őrizetbe.

Sajtóhírek szerint a megvert lány kártérítés fejében kész visszavonni a rendőrségen tett feljelentését. Az áldozat ügyvédje a Szegodnya napilap online kiadásának nyilatkozva csupán a tárgyalások hírét erősítette meg, s nem említett konkrét összeget, ám a portál írásában érzékeltette, hogy nyilván tekintélyes összegről lehet szó, miután az eset nagy port vert fel annak idején.

zzz