Gyermekétkeztetésre kerül az idei év legfinomabb szilvalekvárja

Szilvalekvárfőző verseny Szatmárcsekén

2019. augusztus 21., 09:44 , 969. szám

Kölcsey Ferenc révén a himnuszunk bölcsőjének is tartott szatmári településen, Szatmárcsekén az elmúlt hétvégén immáron XXI. alkalommal került megrendezésre az utóbbi két évtizedben a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb gasztronómiai fesztiváljaként nyilvántartott Szilvalekvárfőző Verseny, amelynek ezúttal is voltak kárpátaljai résztvevői.

Szombaton már korán reggel kezdetét vette az igazán maratoni, közel 20 órás munkafolyamat, amelynek során a 17 részt vevő csapat számára kiosztott több mint 30 mázsányi nemtudom szilvából a rézüstökben előbb finom cibere, majd késő estére még finomabb lekvár főtt ki.

A szilvamosással egy időben a csapatok tagjai népi motívumokkal, házi szőttesekkel és az adott tájra jellemző használati eszközökkel, zászlókkal, címerekkel igyekeztek kidíszíteni a számukra biztosított sátrakat, a férfi munkaerő pedig azon fáradozott, hogy mielőbb beüzemeljék a lekvárfőzéshez szükséges üstöket, kondérokat.

Miközben az üstökben rotyogott a szilva és a cibere, a rendezvény középpontjában lévő szabadtéri színpadon megállás nélkül ropták a táncot a hagyományőrző csoportok – köztük a mezőgecsei Tüzes Liliom kultúr- és tánccsoport –, a sátraknál pedig közös nótázással múlatták az időt a résztvevők.

A mezőgecseiek mellett a másik kárpátaljai csapat a Szatmárcsekétől légvonalban alig két kilométerre lévő badalóiaké volt. Nyolc éve, 2011. augusztus 20-án a legmagyarabb folyó, a Tisza közepén írta alá a két település polgármestere a testvértelepülési megállapodást, és azóta is gondosan ápolják a Badaló és Szatmárcseke közötti kapcsolatot, oda-vissza látogatva egymás rendezvényeit. Az egyik legszebben feldíszített badalói sátor nem kerülte el az eseményre kilátogató Zsigmond Dezső figyelmét sem. A második világháború gyászos kárpátaljai eseményeit feldolgozó nagy sikerű, A Sátán fattya című film rendezője az idén éppen Szatmárcsekén, a magyar kultúra napján érdemelte ki a Kölcsey-emlékplakettet. Miután megízlelte a badalóiak által főzött finom bográcsgulyást és megkóstolta a ciberét, szívesen állt össze a Tisza-partiakkal egy fotó erejéig.

A színpadon közben fellépett a Memorial együttes, Curtis, Loretta és a Holdviola együttes, majd tombola és tűzijáték színesítette a programot, amelynek záróakkordjaként Bandics László és zenekara szolgáltatta a talpalávalót a hajnalig tartó szabadtéri bálhoz.

Az est egyik legfontosabb eseménye az időközben kifőtt szilva­lekvár értékelése volt, ami az idén sem számított könnyű feladatnak a szakavatott zsűri számára, hiszen finomabbnál finomabb étkek, igazi hungarikumok kerültek ki az üstökből, amelyeket azért mindenképp rangsorolni kellett.

Előbb a két különdíjat osztotta ki Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere. A legszebben feldíszített sátornak a Fehérgyarmatról érkezett Tamás és csapata alakulat sátra bizonyult, míg a legvidámabb csapatnak járó díjat az ugyancsak fehérgyarmatiak alkotta Falugazdászok érdemelték ki. A XXI. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny legfinomabb lekvárjának pedig a badalóiak által kifőzött szilvalekvár bizonyult, amelyért egy díszes kerámia volt a győztesek jutalma. A badalóiak által kifőzött közel 40 liter szilvalekvárt az idén is nemes célra ajánlották fel, hiszen az elkövetkezendő hónapokban a badalói Margaréta óvoda gyermekei számára készítenek majd belőle finom étkeket.

Összességében, mint minden ilyen alkalom során, nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos, no meg az, hogy a szatmárcsekei házigazdák az idén is kitettek magukért, mivel gondoskodtak róla, hogy az egész napos kemény munka mellett szórakozni, barátkozni és egymást megismerni is legyen idejük a résztvevőknek. Mert igazából az ilyen események ezt a célt szolgálják.

Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke,
a badalói csapat tagja