Kormányfő és miniszter kerestetik

2019. augusztus 28., 19:35 , 970. szám

Mostanság össznemzeti szabadidős foglalkozássá vált Ukrajnában találgatni, hogy ki lesz az ország következő miniszterelnöke, s kik alkotják majd a kormányt.

Zelenszkij kerülgeti a forró kását

Volodimir Zelenszkij elnököt gyakorlatilag megválasztása, április óta faggatják az újságírók arról, hogy ki lesz az ország új miniszterelnöke. Az államfő kezdetben makacsul kerülte a kérdést, miután azonban pártja, a Nép Szolgája meggyőző fölénnyel nyerte az előrehozott parlamenti választásokat júliusban, annyit változtatott a taktikáján, hogy el-elhullajtott egy-egy morzsát arról, milyennek szeretné látni az új miniszterelnököt – mindezt természetesen nevek említése nélkül. Előbb megtudhattuk, hogy az államfő olyan gazdasági szakembert képzel el a kormány élén, aki korábban nem volt még se kormányfő, se parlamenti elnök, se valamelyik parlamenti párt frakcióvezetője. Mindjárt megindult a találgatás, kire gondolhatott Zelenszkij, az újságírókat ebben még az sem zavarta, hogy az államfő kritériumai szinte minden ukrán gazdasági szakemberre ráillettek.

Néhány napja újabb szempontokat dobott be a köztudatba Zelenszkij. Az LB.ua-nak nyilatkozva kifejtette, az új miniszterelnöknek készen kell állnia a gazdasági problémák megoldására. Ráadásul elvárja, hogy a kormányfőjelöltek rendelkezzenek a feladat végrehajtásához szükséges koncepcióval, személyekkel, s tűzzék ki a reformok végrehajtásának konkrét határidejét.

Hogy ki lehet az alkalmas jelölt, aki minden várakozásnak megfelel? Az elmúlt néhány hétben legalább fél tucat név szóba került a miniszterelnöki poszt várományosaként. Jelöltként emlegették többek között Vjacseszlav Raskovant, az IMF ukrajnai ügyvezető igazgatóját, Andrij Kobolevet, a Naftohaz Ukrajini állami energetikai vállalat vezérigazgatóját, Olekszandr Daniljukot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács jelenlegi titkárát, valamint Aivaras Abromavičiust, aki gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter volt Arszenyij Jacenyuk kormányában a második Majdant követően. A tisztségre legesélyesebb jelöltnek azonban a cikk megírásának pillanatában Olekszij Honcsaruk számít, aki jelenleg az Elnöki Hivatal gazdasági kérdésekben illetékes helyettes vezetője.

Kikből áll majd a kormány?

Az ukrán politikai rendszer sajátossága, hogy miközben Volodimir Zelenszkij azt várja, hogy a kormányfőjelöltek kész cselekvési tervvel, határidőkkel, személyi javaslatokkal álljanak elő, az Elnöki Hivatalban már lázasan keresik a leendő kormánytagokat. Ezen a téren legalább akkora a titkolózás a Nép Szolgája háza táján, mint a kormányfő személyét illetően. A pletykák szerint vannak minisztériumok, amelyek vezetőiről már döntöttek az Elnöki Hivatalban. Így kész tényként kezelik, hogy az igazságügyi tárcát Irina Venediktovának szánják, aki júliusban a Nép Szolgája párt listáján bejutott a parlamentbe. Más tárcák esetében viszont teljes a bizonytalanság, például a védelmi miniszter tisztére állítólag több jelölt is akad.

A média emellett a tárcavezetők egy harmadik kategóriájával is operál: azokéval, akik átvándorolhatnak a Hrojszman-kormányból az új kabinetbe. A leggyakrabban és a leghatározottabban Okszana Markarova pénzügyminiszter maradását tárgyalja a sajtó. A pletykákat látszik alátámasztani, hogy rajta kívül mások nemigen kerülnek szóba a poszt várományosaiként. Markarova mellett szólhat Zelenszkijék szempontjából, hogy jól kezeli az ország hatalmas adósságát, szót ért a Nemzetközi Valutaalapnak a kákán is csomót kereső szakértőivel, illetve szerepe van abban, hogy a hrivnya erősödni látszik az utóbbi hónapokban a külföldi valutákhoz képest.

Egészen más a helyzet Uljana Szuprun megbízott egészségügyi miniszterrel. Az amerikai kormányzat állítólag ragaszkodik az amerikai–ukrán szakemberhez, a reformok folytatásának garanciáját látva személyében, míg az elnök környezete szívesen megszabadulna a lakosság körében rendkívül népszerűtlen tárcavezetőtől. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata szerint Zelenszkijéknek már van is új jelöltjük az egészségügyi tárca élére Oleh Petrenko személyében. A portál úgy tudja, Petrenko kinevezését egyaránt támogatnák a szakértők, s az „amerikai fél”. Oleh Petrenko jelenleg az Ukrán Nemzeti Egészségszolgálatot vezeti, s ebben a minőségében élvezte Uljana Szuprun megbízott tárcavezető támogatását. Emellett Petrenkót olyan magasan képzett menedzserként tartják számon, akinek egyaránt van tapasztalata a magánklinikákon és az állami közigazgatásban folyó munkában. Egyike volt annak a 12 szakértőnek, akik kidolgozták az egészségügyi reform koncepcióját. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy Petrenkót Kijevben úgy tartják számon, mint Petro Porosenko exelnök közvetlen környezetének kreatúráját.

Felmerült annak lehetősége is, hogy marad a kormányban Arszen Avakov. A jövőben azonban nem belügyminiszterként számítanának rá, hanem az erőszakszervezetekért felelős miniszterelnök-helyettesként. A pozíciócsere nem meglepő, hiszen Kelet-Európában a belügyi tárca fokozottan bizalmi tisztségnek számít, amelyet ritkán bíznak „külsősökre” a kormányt alakító pártok. Ami az Avakov-ügy hátterét illeti, az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha, akiről úgy tartják, jó kapcsolatokat ápol Volodir Zelenszkij államfővel, Avakovot az elmúlt öt esztendő legjobb miniszterének nevezte, akinek maradnia kell a miniszteri kabinetben.

(ntk)