Hunyadi László Beregszászban

Kárpátalján vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház

2019. szeptember 3., 19:50 , 971. szám

Idén egy újabb nagy Erkel-operát, a Hunyadi Lászlót mutatta be Beregszászban a Magyar Állami Operaház társulata a tavalyi Bánk bán-előadás elsöprő sikere után. Ezúttal is közel háromezer néző látogatott ki a Beregszászi Arénába, megtöltve annak nézőterét, élvezve az opera nagyszerű énekeseinek, kórusának és zenekarának feledhetetlen előadását.

A koncertet megelőzően Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszöntötte a hatalmas nézőteret megtöltő közönséget. Örömmel nyugtázta, hogy immár másodszor üdvözölheti Beregszászban a Magyar Állami Operaház társulatát, és Kárpátalja legnagyobb komolyzenei, kulturális rendezvényének nevezte a produkciót. Köszönetet mondott  az Operaház vezetőségének, valamint a támogatóknak, a magyar államnak és Budapest XIX. kerületének, Ferencvárosnak, amelyeknek az anyagi támogatása tette lehetővé a beregszászi előadást.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul Erkel Ferenc Hunyadi László című operája kapcsán elmondta: „A szerző témaválasztását a kor magyar történelmi eseményei közvetve vagy nemritkán közvetlenül is inspirálták. A kortárs nézők Erkel műveit lelkesen fogadták, hisz párhuzamot vontak saját koruk politikai viszonyaival. […] A Hunyadi László opera sikere 1844-es bemutatója óta töretlen, amelyben fontos szerepet játszik a hazaszeretet, az áldozatvállalás, a zsarnokság elleni küzdelem. Az első felvonás fináléjának a »Meghalt a cselszövő« szövegű dalbetéte a forradalom tömegdala lett. Az operát külföldi operaházak is játszották. Sikerét nemcsak cselekményének köszönheti, hanem szépségének, a romantikán és a magyaros verbunkos stíluson alapuló zenéjének is” – hangsúlyozta a beregszászi főkonzul.

Dr. Főző Virág, a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettese elmondta: „Mi, a Magyar Állami Operaház mint Magyarország legnagyobb kulturális intézménye azt a fogadalmat tettük, hogy minden évben eljövünk ide, és elhozunk egy koncertszerű operát önöknek.” Ezt követően a főigazgató-helyettes asszony felolvasta az Operaház főigazgatójának, Ókovács Szilveszternek a beregszászi közönséghez írt levelét: „Két előadást játszottunk két évaddal korábban Ungváron, még balettet is. Tavaly pedig a Bánk bán már itt hangzott fel. Akkor a háromezer kárpátaljai néző és a 200 fős operaházi stáb nem is tudhatta, hogy még a világ legnagyobb napilapja, a New York Times is külön tudósítót és fotóriportert küldött ide. Ők is ott voltak valahol a tömegben, hogy aztán az opera amerikai útja előtt röviddel több képes riport is megjelenjen erről az előadásról. Mi értjük azt, amit az újságíró akkor nem értett. Miért van az, hogy háromezer ukrán állampolgár tisztelettel adózik Ukrajna himnuszának, állva hallgatja, és mennydörgi egy másik államét, a szomszédos Magyarországét. Mi azt nem értjük: más mit nem érthet ezen? A kölcsönös tisztelet alap, és valamennyien kötődünk ahhoz a nemzethez is, amelybe beleszülettünk. Ha netán most van itt valaki, aki tudósítani fog, ezt üzenjük: ez az opera, a Hunyadi szintén fontos nekünk. Erkel Ferenc korai műve éppen arra tanítana, hogy a tisztességes modus vivendi fontos a magyaroknak, néha viszont nem partner erre a történelem” – írta levelében a más irányú elfoglaltságai miatt ezúttal távol maradó főigazgató, köszönetet mondva mindenkinek, aki elősegítette a beregszászi előadás létrejöttét.

Nagy tapsot kapott az est karmestere, Medveczky Ádám, aki napra pontosan 50 évvel korábban lett operai művész. Erkel Ferencnek a reformkor tetőpontján komponált hazafias operája a budapesti művészek felejthetetlen előadásában zajos sikert aratott. Szűnni nem akaró tapssal igyekezett megköszönni az élményt a kárpátaljai közönség. A két felvonásba összevont opera címszerepét Pataky Dániel (tenor) énekelte, Szilágyi Erzsébet szerepében Kolonits Klárát, Gara Máriáéban Kriszta Kingát hallhattuk és láthattuk, míg a könnyen befolyásolható V. László királyt Horváth István, a cselszövő Gara nádort pedig Kelemen Zoltán alakította.

A szünetben dr. Főző Virág főigazgató-helyettes tudósítónknak az előadás kapcsán elmondta, hogy a koncertszerű előadás nem rövidített, elhangzik a teljes mű. Annyiban különbözik egy budapesti előadástól, hogy dísz­leteket nem hoztak magukkal Beregszászba, mert ahhoz sokkal nagyobb színpad, zsinórpadlás és bonyolult színpadtechnika kellene, ami nemcsak Beregszászban, de sok más helyszínen sem adott. Ezért vendégszerepelnek gyakran koncertszerűvé átalakított, egyszerűsített elő­adással. Viszont zeneileg mindkét előadás ugyanaz, s ugyanazok a szereplők is. Hangsúlyozta: „Ígéretünkhöz híven jövőre is el szeretnénk hozni egy operát. Nekünk feladatunk is, hogy a Kárpát-medencében minden magyar területre eljöjjünk mindazokat meglátogatni, akiknek nincs módjuk, lehetőségük Budapestre eljönni az Operaházba. Egyébként épp ma este a társulat másik fele Nagyváradon játszik, Donizetti Szerelmi bájitalát adják ott elő. Most a Partiumban volt egy hosszabb turné, Arad, Temesvár, Déva, Nagyszalonta esett még bele Nagyváradon kívül, illetve Kolozsvár. Az ottani egy nagyon érdekes vállalkozás, mert egy kamionból csináltunk színpadot. Ez egy mozgó színház tulajdonképpen, amivel járjuk jelenleg a vidéket. Most, hogy az operaház, az Ybl-palota felújítás alatt áll, van arra lehetőségünk, hogy a társulattal kimozduljunk. Amikor mindkét színházunk működik Budapesten, akkor sokkal kevesebb az idő és a lehetőség vendégszereplésekre.”

Babják Zoltán polgármester örömmel tudatta, hogy idén is közel háromezer néző gyűlt össze a szabadtéri színpad nézőterén. Hangsúlyozta, hogy a szeptember elsejei Hunyadi László-előadás volt Kárpátalja eddigi legnagyobb komolyzenei rendezvénye 2019-ben. Elmondta még, hogy egy ekkora produkció költségeit nehéz gazdasági helyzetben lévő térségünkben nem lehetne belépőjegyekből kitermelni, ezért köszönetet mondott az Operaház megértéséért és a magyar kormány, valamint testvértelepülésük, Ferencváros támogatásáért.

Az operaelőadás sok zenekedvelő ukrán embert is vonzott, akik ugyanúgy élvezték a csodálatos zenét, és a cselekményt is tudták követni az ukrán nyelvű feliratnak köszönhetően, amelyet a színpad melletti ledfalról lehetett folyamatosan olvasni.

Badó Zsolt