Halhatatlan magyar sportolók a nagyberegi líceumban

2019. szeptember 5., 11:23 , 971. szám

A Nagyberegi Református Líceumban augusztus 29-én nem akármilyen vendégek tettek látogatást. Az intézmény meghívására a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai érkeztek látogatóba. A híres olimpikonoktól a fiatalok megtudhatták, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki sikeressé és élsportolóvá váljon.

A híres sportolók a líceumi tanévkezdő, magyarságismereti és népművészeti hagyományőrző tábor keretében érkeztek a tanintézménybe. Az egyesület képviseletében dr. Hegedűs Csaba olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó és Wichmann Tamás olimpiai ezüst­érmes és világbajnok, valamint Nemzetközi Fair Play-díjas kenus tartott előadást. Az előadás rövid filmvetítéssel indult, amely során a közönség megtekinthette a sportolók legemlékezetesebb pillanatait.

Gálfi Dezső líceumi tanár kérdésünkre elmondta: „Tóth András kollégám figyelt fel arra, hogy az egyesület tagjai rendszeresen ellátogatnak tanintézményekbe. A tábor szervezésénél arra gondoltunk, hogy elhívjuk a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjait, hogy meséljenek életükről, nehézségeikről és arról az útról, amely őket az elsők közé repítette.”

Dr. Hegedűs Csaba megköszönte a meghívást, majd bemutatta az egyesület létrejöttét, küldetését, munkásságát és céljait. Beszélt nehéz gyermekkoráról, melynek jelentős meghatározója volt az ’56-os forradalom. Már gyerekkorában eldöntötte, hogy szeretne a világ legjobbja lenni, ami aztán 1972-ben be is következett. Mindkét bajnok beszámolt a sportolói pályafutásuk kezdeteiről, a nehézségeikről, majd természetesen a sikeres sportkarrierjükről. Hegedűs Csaba kiemelte, hogy istenhívő volt mindig, így sikeriért hálás a Mindenhatónak, aki szerinte mindvégig megsegítette ebben a munkában.

Az esemény végén Kovács András ajándékkal köszönte meg, hogy az olimpikonok ellátogattak a líceum diákjaihoz, akik a beszélgetést követően autogramot is osztogattak a lelkes diákoknak. 

Váradi Enikő