Jubileumi tanévnyitó Aknaszlatinán

Olvasói levél

2019. szeptember 4., 12:29 , 971. szám

Kereken 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Bolyai János Középiskola. 1989-ben a helyiek kezdeményezték, hogy a magyar oktatás külön épületben történjen. Erre a célra megkapták a romos állapotban lévő egykori óvodaépületet. Három hónap állt rendelkezésükre, hogy a romokból iskolát varázsoljanak. Szlatina lakossága és a kárpátaljai magyar falvak hatalmas összefogásról tettek tanúbizonyságot, hiszen 1989. szeptember 1-jén az iskola megnyitotta kapuit. Istennek hála, az iskolában a mai napig folyik az oktatás, és 2018 óta egyre szépül, épül.

Az ünnepség az aknaszlatinai római katolikus templomban misével kezdődött, melynek végén Snep Román aknaszlatinai plébános megáldotta a tanulókat, a tanárokat, az iskola dolgozóit. Ezután az ünnepség az iskola udvarán folytatódott. A műsor egy népdallal kezdődött, melyet Mitru Barbara adott elő. Takár Szabolcs 3. osztályos tanuló elszavalta Pósa Lajos Magyar vagyok című versét.

A jubileumi megnyitót megtisztelte jelenlétével Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnök asszonya, Jurij Uhalj, Aknaszlatina polgármestere, Kocserha János alpolgármester, Romákh Márta, az aknaszlatinai önálló magyar tannyelvű iskola első igazgatónője, Puliszka Éva, a Szent Anna Óvoda vezetője, Moldován Károly András, a szakiskola igazgatója, Szedlák Gyula, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Aknaszlatinai Alapszervezetének elnöke, Ruszanyuk Zsuzsanna, a helyi Karitász vezetője, illetve Kiss Béla, aki aktív résztvevője volt az önálló magyar iskola létrehozásának.

Elsőként Benedek Imre, az iskola igazgatója szólalt fel. Beszédében felelevenítette az aknaszlatinai oktatás történelmét, köszöntötte az új tanulókat, és eredményes tanévet kívánt a gyerekeknek és tanároknak egyaránt. Őt Orosz Ildikó elnök asszony követte. Felszólalásában megdicsérte az elért eredményeket, kitartást kívánt a további munkához előrevetítve azt a célt, hogy Szlatinán a Bolyai János Középiskola bázisiskolaként működjön, és a környező települések gyerekeinek a magyar nyelvre való tanítása és beiskolázása megvalósuljon. Aknaszlatina polgármestere, Jurij Uhalj is köszöntötte a jelenlévőket, és sok sikert kívánt a munkához. Végül Romákh Márta köszöntötte az egybegyűlteket. Meghatódva köszönte meg, hogy eredményesen folytatták az általa megkezdett munkát, és még sok sikeres évet kívánt a továbbiakban. A rendezvény színvonalát a helyi fúvószenekar is emelte jelenlétével.

Az idei évben 22 elsős gyerek kezdi meg tanulmányait az iskolában. A műsor további részében az övék volt a főszerep, verseket mondtak, énekeltek, táncoltak. A nyakukban lógó gólyácskák képeit az igazgatóhelyettes vette ki a nyakukból, majd az igazgató úr egy emléklapot adott át, ezzel jelképesen befogadva őket a bolyaisok közé. A szülők ígéretet tettek, hogy a továbbiakban is támogatják a gyerekek előremenetelét, és mindent megtesznek értük és az iskoláért. A gyerekek pedig megígérték, hogy jól fognak viselkedni és tanulni.

A hagyományokhoz híven a megnyitó az első csengő elhangzásával zárult, majd az első osztályosokat a végzősök bekísérték az iskolába.

Kopilyák Éva
magyar nyelv- és irodalomtanár