MKP: A koalíció elutasítása rossz hír a felvidéki magyar közösségnek

2019. szeptember 12., 23:23 , 971. szám

A felvidéki magyar közösség számára rossz hír, hogy a Most–Híd szlovák–magyar párt elutasította a választási koalíció létrehozását a Magyar Közösség Pártjával (MKP), de az MKP így is mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő évi parlamenti választásokon megugorja a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – jelentette ki augusztus 27-i pozsonyi sajtótájékoztatóján Menyhárt József, a felvidéki magyar párt elnöke.

A Most–Híd országos tanácsa korábban elutasította azt a lehetőséget, hogy a jövő februárra kitűzött szlovákiai parlamenti választáson koalícióban induljon az MKP-val. A Bugár Béla vezette párt ezt a döntést közel egy hónapon át tartó eredménytelen tárgyalássorozat után jelentette be. A szlovák–magyar párt azzal indokolta az elutasítást, hogy nem tudták elfogadni, hogy a közös választási listán a két párt jelöltjei 50-50 százalékos arányban osztozzanak, mivel ők 70-30 százalékos arányt szerettek volna a saját javukra.

Mindkét párt támogatottsága az utóbbi idők felmérései szerint 4 százalék körüli, vagyis alatta van a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százaléknak, ám az MKP az utóbbi három választáson jobb eredményt ért el, mint a Most–Híd, amely a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja.

„Koalíció nem lesz” – állapította meg Menyhárt József, megjegyezve: ez rossz hír a felvidéki magyarok számára. Hozzátette: bár személy szerint nagyon sajnálja, hogy a „konstruktív tárgyalások” után így alakult a helyzet, most a legfőbb feladatuk az, hogy megoldást találjanak arra, hogy a felvidéki magyarság jövő februárban képviseletet szerezzen a pozsonyi parlamentben.

A felvidéki magyar párt elnöke kifejtette: az MKP-t most jelölt­állító konferenciák sora várja, és mint ahogy eddigi terveikben is ez szerepelt, úgy a jövőben is szeretnék bevonni a civil szférát is a magyar érdekképviselet megteremtésébe.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megugorjuk az 5 százalékos küszöböt” – szögezte le.

(MTI/Kárpátalja)