Pártokon felüli magyar államfőjelölt állítását kezdeményezi az EMNP

2019. szeptember 5., 18:41 , 971. szám

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői azt kezdeményezték múlt szerdán, hogy az erdélyi magyarság politikai szervezetei egy pártokon felüli, a nemzeti konszenzust megjelenítő magyar jelöltet állítsanak a novemberben tartandó romániai elnökválasztásra.

Aradi sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke azt mondta, hogy hosszú ideig ilyen személyiség volt Tőkés László, de ilyen személyiség lehetne Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Böjte Csaba ferences szerzetes vagy akár Bölöni László egykori labdarúgó is.

„Félre kellene tenni a pártpolitikai különbözőséget, olyan jelölt kell, aki képes a nemzeti konszenzust felmutatni. Olyan személy legyen a jelölt, akire szívesen szavaz minden magyar. Így tudnánk megállítani azt a folyamatot, amely az EP-választásokon elindult, hogy a magyar szavazók román pártokra szavaznak” – fogalmazott Toró T. Tibor.

Az ügyvezető elnök szerint a novemberi államfőválasztáson az lenne a cél, hogy a magyar közösség jelöltje tematizálja a romániai közéletet, és felmutassa a közösség erejét. Hozzátette: azért ez a cél, mert a magyar jelöltnek nincs esélye megnyerni az elnökválasztást, és az a veszély sem áll fenn, hogy a közösség elveszít valamilyen képviseletet. Megemlítette: öt évvel ezelőtt az EMNP azért indított Szilágyi Zsolt személyében önálló jelöltet, mert elégedetlen volt a korábbi elnökválasztások magyar jelöltjeinek tematizációs teljesítményével. Ezúttal azonban az egység és az erő felmutatásának szempontja lenne fontosabb. Toró szerint a közös jelöltállítás jól megalapozhatná azt az együttműködést is, amelyre a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon lesz szükségük az erdélyi magyar pártoknak.

Múlt pénteken érkezett a hír, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) belső „parlamentje”, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) úgy döntött, Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a novemberi romániai államfőválasztáson.

(MTI/Kárpátalja)