Mathias Corvinus Collegium Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram

2019. szeptember 12., 10:02

A Mathias Corvinus Collegium Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram néven képzést szervez, amelynek célja a 9–11. osztályos, tehetséges és jövőjükért tenni akaró kárpátaljai fiatalok mentorálása egy iskolai tanévet lefedő program keretében. A programra való jelentkezés feltétele a kárpátaljai magyar nyelvű középiskolai intézményben folytatott tanulmányok, valamint főiskolai vagy egyetemi továbbtanulási szándék.

A program által egy, a fiataloktól fiataloknak szóló információhálózat kiépítésével segítünk a kárpátaljai diákok tehetségének kibontakoztatásában. A mentorok a Mathias Corvinus Collegium egyetemista diákjai, illetve a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumni közösségének tagjai. Minden diákkal személyre szabottan foglalkozik egy-egy mentor. Az érdeklődő fiatalok számára ezen felül elérhetővé válik az MCC Középiskolás Program e-learning rendszere, ahova heti rendszerességgel elérhetőek videóelőadások, valamint középiskolások számára feldolgozható szakirodalmak.

A képzés két pillére épül: egyrészt, segítünk a lehetőségek feltérképezésében (ösztöndíjak, aktuális pályázati lehetőségek, tanulmányi versenyek stb.). Másrészt, pályaorientációs beszélgetéseket kínálunk a program diákjai számára (ukrajnai és magyarországi felsőoktatási rendszer ismertetése, felsőoktatási intézmények, képzési programok, egyéb továbbtanulási kérdések). Emellett az érdeklődő diákok számára elérhetővé válik egy e-learning rendszer, ahol nyolc különböző területre nyerhetnek betekintést a középiskolások a felsőoktatási jelentkezés előtt.

A képzés ingyenes és online kapcsolattartásra épül. Ezen felül három személyes találkozót szervezünk, amelyeken a résztvevők személyesen megismerkedhetnek a mentorokkal, készségfejlesztő tréningeken vehetnek részt, valamint további pályaorientációs tanácsokat kaphatnak. A program az október 5–6-i beregszászi képzési alkalommal veszi kezdetét.

A képzésre szeptember 26-ig lehet jelentkezni az MCC honlapján, az mcc.hu oldalon.

Az előzetes felvételi követelményeknek megfelelő és ezek közül kiválasztott legjobb pályázók előre egyeztetett videós interjún vesznek részt. Ez alapján kerül kiválasztásra a program 12 fő résztvevője.

Mathias Corvinus Collegium