Megújult a Nagyszőlősi Szent József Bölcsőde-Óvoda

2019. szeptember 29., 17:32 , 975. szám

Az 1998-ban beindított intézmény alapításának megszervezése Papp Tihamér ferences atya közbenjárásával jöhetett létre. Az óvodaként működő épület a helyi önkormányzat ajándéka volt, mely jelenleg a Nagyszőlősi Szociális-Karitatív Központ tulajdonában van. Az intézmény fenntartásához szükséges anyagiakat külföldi pályázatokból és egyéni adományokból sikerült előteremteni. A teljesen új óvoda építése tavaly májusban kezdődött.

A megáldó- és átadóünnepségen többek között tiszteletét tette Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Grezsa István nevében Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja és munkatársai, Ötvös Sándor és Tarpai József, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője, Fehér Ferenc, a Szent Márton Karitász vezetője, Bocskai István, Nagyszőlős polgármestere, Ljubka Vitalij, a Nagyszőlősi Járási Tanács vezetője, valamint Semjénné Menus Gabriella, a budapesti Szent Angéla Ferences Gimnázium karnagya és kórusa.

Németh Sándor, a nagyszőlősi Karitász vezetője köszöntőbeszédében beszámolt az óvoda létrehozásáról és helyreállításáról. „Az idő múlásával minden, ami körülvesz minket, felújításra, frissítésre szorul. Ezért a római katolikus püspökséggel és a Munkácsi Szent Márton Karitásszal közösen egy új, négycsoportos óvodaépület építésére vonatkozó tervezet létrehozása mellett döntöttünk” – mondta Németh Sándor. A projektet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerült megvalósítani. „Ez az intézmény egy hatalmas ajándék, amit Magyarország kormányának köszönhetünk” – zárta mondandóját a Karitász vezetője.

„A gyermektársaság gyógy­ír a lélekre” – idézte Dosztojevszkij szavait Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul. A tavalyi esztendő Magyarországon a családok éve volt, aminek köszönhetően a magyar családok kiemelt figyelemben és rengeteg támogatásban részesülhettek, de nem csupán Magyarországon, hisz az anyasági támogatást és a babakötvény programot a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyermekekre is kiterjesztették. Továbbá tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a jelenleg átadásra kerülő nagyszőlősi óvoda az egyik legnagyobb beruházás (260 millió forint) a kárpátaljai óvodafejlesztési program keretén belül. „Egy közösség, így a kárpátaljai magyarság jövője is a gyermekeiben rejlik. Nem mindegy tehát, hogy milyen gyökereket és szárnyakat adunk nekik” – zárta ünnepi beszédét Goethe szavait idézve a főkonzul.

„Aki fát ültet, az bízik a jövőben. Aki óvodát és bölcsődét épít, az nem csupán bízik a jövőben, de tudja, hogy a jövő az övé” – mondta Kuti László, aki Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Reményeit fejezte ki, hogy az újonnan felújított intézmény a lehető leghasznosabb módon fogja szolgálni a nagyszőlősi magyar közösség életét, identitását, fennmaradását és kultúráját.

Rezes József ugocsai születésű lévén örömét fejezte ki nem csupán amiatt, hogy egy olyan új óvoda került átadásra, ahol magyar nyelven nevelkedhetnek a gyermekek, hanem azért is, hogy ebben a káprázatos intézményben a gyermekek keresztyén hitben és környezetben növekedhetnek, ami elengedhetetlen a mai okostelefonok buta világában. Ezenfelül bízik abban, hogy ahogyan Magyarország, úgy a jövőben majd Ukrajna kormánya is hasonló befektetésekkel fogja támogatni a kárpátaljaiakat.

Bocskai István polgármester történelmi mérföldkőnek nevezte az átadó napját. A teljesen felszerelt, minden igénynek megfelelő, komfortos modern épületszárny 4 csoportszobát, a hozzá tartozó hálószobákat, mosdóhelyiségeket, dísztermet, jól felszerelt konyhát és több irodahelyiséget is tartalmaz.

Paljruk Gabriella hálás köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult az új óvoda külső  vagy belső felújításához, amely nem csupán téglákból és egyéb építőanyagokból épült, hanem szeretetből és odafigyeléssel született, melyből így béke, nyugalom, szeretet és harmónia sugárzik.

Ljubka Vitalij a köszönet mellett a Magyarországgal való jószomszédi viszonyt hangsúlyozta, hisz a magyar kormány mindig kész volt támogatni a kárpátaljaiakat a két ország közötti feszültségek ellenére is.

Az épület megáldása után a kis óvodások táncos-verses előadása következett, majd a felújított intézmény megtekintése után egy szeretetvendégségre került sor az óvoda udvarán.

Simon Dávid