Abigél Beregszászban

2019. október 9., 08:37 , 976. szám

A Sárospataki Református Gimnázium diákjainak előadásában Szabó Magda ismert regényének színházi változatát mutatták be október 4-én. Az előadás nagy sikert aratott a beregszászi közönség előtt, amely hosszú tapssal méltatta a tehetséges fiatalok műsorát.

A diákcsapat a Beregszászi Református Egyház szervezésében a Határtalanul program keretében érkezett Kárpátaljára. Az előadásnak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház biztosított  helyet. A színdarab előtt Taracközi Ferenc, a beregszászi református gyülekezet vezető lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy a Sárospataki Református Gimnázium diákjai elhozták ezt a csodálatos darabot. Köszönetet mondott a beregszászi színház vezetőségének, akik helyszínt biztosítottak az eseménynek.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást Beregszászban egy nap alatt kétszer játszotta el a csapat. Szabó Magda 1970-ben megjelent ifjúsági regénye a mai napig népszerű, rengeteg feldolgozás, musical, hangoskönyv és film is készült az alkotásból. A Matula református leányintézetben élő lányok mindennapjain, a gondtalan kamaszok gyűrűjén keresztül a második világháború ideje alatt a magyar polgárság életébe is bepillantást ad a mű.

„A színjátszó kör iskolai keretek között szakköri formában működik már több éve. Előttük már voltak diákok, akik játszottak a darabban és elballagtak, de folyamatosan bekerülnek a csapatba  újak. Taracközi Ferenc lelkipásztor úr meghívására érkeztünk Beregszászba, ahol helyi családoknál szállásoltak el minket. A témaválasztás a gyerekektől jött. Nagyon örültem neki, mert egyházi iskolaként közel áll hozzánk az egész miliő. Az, hogy „Áldás, békesség!”-et köszönünk, az nekünk a napi gyakorlat. Mindig jó olyan szerepbe helyezni egy diákot, amely a saját közege, annyi idősek a fiatalok, mint a regény szereplői. A regényt én írtam át színdarabbá. A mai nappal ez volt a 11. előadásunk, már több helyen sikerült bemutatni. Nagy élmény volt itt játszani, mert sok diákunk van Kárpátaljáról. S most van olyan diákunk, akit a saját osztálytársánál lett elszállásolva” – nyilatkozta Csákyné Győri Beáta, a gimnázium magyartanára, a színjátszó kör vezetője.

 A színdarab végén a közönség hosszú állótapssal méltatta az előadást.

V. E.