Itt a szüret!

Szüreti koncert és mulatság Palágykomorócon

2019. október 9., 11:35 , 976. szám

Őszi mulatságot szerveztek vasárnap a Palágykomoróci Kultúrházban, ahol a helyi műkedvelő csoportok mellett színpadra lépett a magyarországi Sárrétudvarról érkezett Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány népdalköre is, majd a koncertet követően hagyományos szüreti mulatság vette kezdetét, csőszlányokkal, kosarakkal, árveréssel és reggelig tartó mulatozással.

Az Őszi mulatságra keresztelt, a szüreti hagyományokat felelevenítő koncerten közönség elé léptek a helyi kultúrház Illár Viktória által felkészített csoportjai. A kisiskolásokból álló Kis Tücsök Csoport vicces szüreti jelenetet adott elő, részeg csősszel és szőlőtolvaj lányokkal. A csoport kicsit nagyobb tagjai pedig egzotikus indiai és modern táncot mutattak be. Az esti szüreti bál csőszlányai is bemutatták a bálra begyakorolt csősztáncot, Fekésházi Bianka helyi és nagydobronyi népdalokat énekelt, majd a Nefelejcs leány- és asszonykórus egri borosnótákkal teremtett kedvet a boriváshoz.

Ugyancsak nagy tapsot kapott a magyarországi Sárrétudvarról érkezett arany minősítésű, Szabó Mária vezette népdalkör szüreti népdalcsokra, amelyet Oláh József citerán kísért. A „Kézenfogva Testvéreinkkel” Sárrétudvari Alapítvány vezetője elmondta, hogy a határon túli magyar civil szervezetek munkáját segítő alapítványuknak több évre visszanyúló kapcsolata van Palágykomoróccal. Az alapítvány minden évben kiadja Halló magyar címmel írott kiadványát, amelynek ünnepélyes bemutatójára, 2019. december 7-re meghívták a palágykomoróci barátaikat is.

A rendezvény végén a helybéli Fogas Veronika bökönyi népdalt énekelt, testvére, Domokos pedig hegedűn kísérte, majd egy fergeteges táncot adtak elő.

A rendezvény fináléjaként a fellépők együtt énekelték a trianoni himnuszt.

Este nyolctól pedig kezdődött a szüreti mulatság, amellyel az egykori szüreti bálok hagyományát igyekeznek tovább éltetni – mondta el tudósítónknak Illár Viktória, a Palágykomoróci Kultúrház vezetője.

dózsa