Trump és a „gerinctelen hízelgő”

2019. október 9., 19:00 , 976. szám

Volodimir Zelenszkij kabarészínészként kezdte pályafutását, majd elnökké lett, ám ebben a minőségében visszavedlett olcsó nevettetővé. Így foglalhatnánk össze néhány szóban az ukrán államfő eddig pályafutását azok után, hogy Ukrajna ismét belekeveredett az amerikai elnökválasztási kampányba, s minap nyilvánosságra hozták júliusi telefonbeszélgetését Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével. Ha valaki azt hiszi, túlságosan szigorúak vagyunk az ukrán államfővel, olvassa el, mit ír róla a külföldi sajtó, amelynek az esetek többségében nincs különösebb oka se szeretni, se gyűlölni Zelenszkijt. Az alábbiakban a bbc.com és a strana.ua összeállításai alapján ajánlunk figyelmükbe néhány külföldi sajtó- és szakértői véleményt.

„Látjuk ezt a leiratot (a telefonbeszélgetését – a szerk.), és tisztában vagyunk vele, hogy Ukrajna újonnan megválasztott elnöke teljességgel függ az Egyesült Államoktól, különösen Trump elnök jóindulatától, akinek nyíltan hízelgett a jó kapcsolat fenntartása érdekében” – mondta el David Gregory, aki politikai elemző a CNN-nél, ahol eddig szimpatizáltak Zelenszkijjel, de a „telefonbotrány” után változott a megítélése.

„Nagyon örülök, hogy ezt a kifejezést használta – hízelgő. Kerestem a szót, amely kifejezné, ami ott elhangzott, a többi azonban nem volt elég erős” – tette hozzá Alison Camerota, a CNN műsorvezetője.

Eközben John Oliver, a népszerű amerikai show, a Last Week Tonight with John Oliver („A múlt hét eseményei John Oliverrel”) műsorvezetője az HBO csatornán bemutatott egy részletet az ukrán Kvartal 95 (95. negyed) kabaré 2016-os műsorából, amelyben Volodimir Zelenszkij is szerepelt úgy téve, mintha a nemi szervével zongorázna.

Az amerikai show-műsorban éppen a Donald Trump elnök elleni vádeljárás megindítása volt a téma. A házigazda szerint az új Watergate minden része durvább, „mint képzelnék”.

„És még maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is nevetségesnek tűnik. Valójában komikus volt, és Ukrajna elnökét játszotta egy vígjátékban. Az egyik mulatságos jelenetben ő és egy másik srác úgy tettek, mintha zongoráznának… Nos, látni fogják” – konferálta fel a kabaréjelenetet Oliver. Ezt követően mutatták be a show-ban a Kvartal 95 színészeinek említett 2016-os fellépését.

„Igen, a farkával zongorázik!” – erősítette meg a házigazda a bejátszás után.

Az ukrán elnök komikus-múltján és hízelgésén Trumpnak a Spie­gel is élcelődött egy sort.

„Kiderült, hogy [Zelenszkijnek] elnökként sincs ellenére a tréfálkozás” – írja a kiadvány, majd idézi a német politikusok felháborodott észrevételeit Zelenszkij Trumppal szembeni viselkedéséről.

„A Zelenszkij és Trump közötti telefonbeszélgetés szatirikus műként is olvasható. Például, amikor az ukrán eldicsekszik vele, hogy legutóbbi New York-i látogatása alkalmával a Trump tulajdonában lévő szállodában lakott. Vagy amikor azt mondja, hogy a választási kampány során alkalmazták Trump néhány módszerét. „Ön nagyszerű tanár a számunkra” – idézi a Spiegel Zelenszkijt.

„Trump és Zelenszkij soha nem szándékoztak nyilvánosságra hozni mindazt, amiről beszéltek, ezért szavaikat komolyan kell venni. Ez vonatkozik arra a részre is, amelyben mindkét politikus bírálja a német kormányt. Amint Trump fogalmazott, Angela Merkel sokat beszél, de keveset tesz. Zelenszkij reakciója: »Teljesen igaza van. Nem száz százalékban, hanem ezer százalékban«” – háborog a német kiadvány.

Zelenszkij elnök Trump csapdájába esett, amivel Putyin nyer, állapítja meg Sylvie Kauffmann, a francia Le Monde főszerkesztője a New York Timesnak írt cikkében.

Szerinte némelyik európai számára az ukrán és az amerikai elnök közötti, nyilvánosságra hozott beszélgetésben nem az hatott revelációként, hogy Trump politikai haszon reményében megpróbált beavatkozni egy másik ország igazságszolgáltatási rendszerébe, hanem a behódolás, amellyel Volodimir Zelenszkij megpróbálta elnyerni beszélgetőtársa jóindulatát – mutat rá a bbc.com.

„Az álarcok lehulltak. Ez a népszerű komikus, aki azután vált igazi politikussá, hogy egy televíziós sorozatban politikust alakított, ez az ígéretes reformer, akit Emmanuel Macron francia elnök a megválasztása előtt fogadott az Elysée-palotában, egy újabb gerinctelen, felkészületlen vezetőnek bizonyult, aki belevetette magát Donald Trump minden csapdájába” – összegez a francia szemleíró.

Érdekes módon a két elnök beszélgetésének emberi-erkölcsi vetülete néhány kivételtől eltekintve kevéssé érdekelte az ukrán sajtót. A honi újságírók általában azt tudakolták a szakértőktől, milyen hatással lehet Ukrajnára a kiszivárogtatás.

„Aligha árt ez a közlés Ukrajna kapcsolatainak a vezető európai országokkal” – vélte Konsztyantin Hriscsenko volt ukrán külügyminiszter, de mindjárt hozzátette, hogy Merkelben és Macronban „marad némi üledék”.

„Annyi sértést kapnak a nyilvánosság dimenziójában ugyanettől a Trumptól, hogy ennek fényében a botrány alapvetően nem fog változtatni az Ukrajnához való viszonyuláson. Lehet, hogy a Zelenszkij elnök iránti szimpá­tia valamelyest csökkenni fog az európai vezetőkben” – fejtette ki Hriscsenko.

A diplomata rámutat, hogy a magánbeszélgetések során elhangzó különféle értékeléseknek bizalmasaknak kell maradniuk. A beszélgetőpartnereknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy szavaik előbb vagy utóbb nyilvánosságra kerülhetnek, ezért a hivatásos diplomaták kerülik azok értékelését, akiktől „függnek”. Összességében a diplomata példátlan lépésnek nevezte a beszélgetés leiratának önkéntes közzétételét, hiszen korábban ilyesmi legfeljebb kiszivárogtatás következtében fordult elő.

A legritkábban talán az a szempont merült fel az ukrán újságírókban a történtek kapcsán, hogy mindez milyen képet fest országukról a világ szemében.

 (ntk)