Kárpátaljai vártúra

2019. október 9., 09:26 , 976. szám

Több éves hagyományához híven a KMKSZ Técsői Alapszervezete idén is megszervezte az őszi honismereti ki rándulást. Szeptember utolsó vasárnapján, kora reggel indult útnak kis csapatunk, hogy több nevezetes történelmi emlékhelyre is eljussunk a nap folyamán.

Az időjárás is kedvezett számunkra, mert a reggeli borús égbolt később kitisztult, így napsütéses, meleg időben csodálhattuk az elénk táruló gyönyörű őszi tájat.

Idegenvezetőt is kaptunk Cubik László személyében, aki nagyon érdekesen mesélte el az utunkba eső várak történetét és a róluk szóló legendákat.

Elsőnek a huszti vár történetét hallhattuk, aztán a nagyszőlősi Kankó-várét. Lassan Szerednyére érkeztünk, ahol megtekintettük a néhai Dobó család birtokán lévő várat. Sokunk kedvence volt Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, de nem sokan tudtuk, hogy ezek között a falak között született és halt is meg Eger hős védője, Dobó István.

Innen a nevickei vár felé vezetett utunk, miközben az őszi színekben pompázó Kárpátok hegyvonulatát csodálhattuk. Erről a várról az a legenda járja, hogy építésekor a mész közé tejet kevertek, hogy a falak ellenállóbbak legyenek. Kár, hogy ezeket a várakat már csak lerombolva láthatjuk. Többször hozzáfogtak ugyan a restauráláshoz, de valami folytán mindig abbamaradt. Területén parkot létesítettek, ahol emlékművet állítottak Wagner Károly ismert magyar erdésztudósnak.

A hosszú hegyi gyaloglástól kissé elfáradva, de rengeteg új élménnyel gazdagodva indultunk haza.

Köszönjük a KMKSZ Técsői Alapszervezete elnökének, Kékesi Sándornak, aki megszervezte számunkra ezt a kirándulást, hogy általa jobban megismerhessük szűkebb hazánk, Kárpátalja múltját, történelmi és kulturális emlékhelyeit.

Mindez nem jöhetett volna létre Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül.

Koós Katalin