Vadim Prisztajko ukrán külügyminisztert kérdezte Bocskor Andrea az EP egyik ülésén

2019. október 15., 21:29 , 977. szám

Az ukrajnai kisebbségek helyzetéről kérdezte Vadim Prisztajko ukrán külügyminisztert Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője az EP Külügyi Bizottságának október 14-i ülésén. A képviselő érdeklődött a Volodimir Zelenszkij államfő által bejelentett új nemzeti kisebbségekre vonatkozó törvényről, a közigazgatási reformról, valamint a szomszédos országokkal kialakult diplomáciai kapcsolatok javításáról. Bocskor Andrea szerint az ukrán külügyminiszter válaszai sajnos semmiben sem tértek el az előző kormány képviselőinek válaszaitól.

A néppárti képviselő három konkrét kérdést intézett az ukrán külügyminiszterhez, amelyekre hasonló reakció érkezett, mint az eddig tapasztalt esetekben. „A diplomáciai lépésekre vonatkozóan Vadim Prisztajko elmondta, hogy körvonalazódik egy találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között, amelynek pontos időpontja jelenleg nincs még” – mondta Bocskor Andrea. A kisebbségekre vonatkozó törvényre reagálva Prisztajko „csak annyit mondott el, hogy ne várja el senki, hogy egy olyan országban megengedjék a kisebbségeknek az anyanyelvi oktatást, amely annyit szenvedett, amikor maga is kisebbségi létben sínylődött, ugyanis milyen szörnyű volt, amikor a Szovjetunió idején az ukrán gyerekek csak heti két órában tanulhatták az ukrán nyelvet – ezért tartják fontosnak az ukrán nyelv védelmét, s emiatt nem számíthatunk arra, hogy bármelyik kisebbség a saját anyanyelvén tanulhat majd a jövőben” – idézte fel a képviselő az ukrán külügyminiszter szavait, aki szemrehányóan hozzátette, hogy pozitívan tekintenek az országban élő kisebbségekre és toleránsak is, hiszen kitolták az oktatási törvény 7. cikkelyének végrehajtását 2023-ig, s van lehetősége például a kárpátaljai magyarságnak is használni az anyanyelvét a magán- és a vallási szférában. „Prisztajko nagyon fontosnak tartotta még azt is elmondani, hogy bezzeg a magyarok nem tájékoztatják az embereket, hogy ez milyen pozitív előrelépés és gesztus az ukrán fél részéről” – emelte ki a képviselő.

„Kiábrándító válaszokat kaptunk. Olyan, mintha nem is lett volna elnök- és kormányváltás, ami nagyon rossz jeleket vetít előre” – fűzte hozzá Bocskor Andrea.

KDM/CsA