A „véres” Kolomojszkij-bábu felháborította az izraeli nagykövetséget

2019. október 17., 13:27

Izrael Ukrajnai Nagykövetsége számít azok letartóztatására, akik a kijevi főzsinagóga lépcsőjére dobtak egy vörös festékkel leöntött bábut Ihor Kolomojszkij oligarcha fotójával – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„Az antiszemitizmus egy újabb aggasztó megnyilvánulása. Ezúttal a kijevi főzsinagóga lépcsőjén. Reméljük, hogy a bűnüldöző szervek letartóztatják az elkövetőket”– írta az izraeli nagykövetség a Twitteren.

„Ukrajnától több erőfeszítésre lesz szükség az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Ellenkező esetben az erőszak átterjed a bábukról az élő emberekre” – vélik az izraeli diplomaták.

Ihor Moszijcsuk korábbi parlamenti képviselő még október 14-én számolt be arról a Facebook közösségi oldalon, hogy a délutáni órákban „álcaöltözéket viselő ismeretlenek Kijev központjában egy madárijesztőt dobtak Kolomojszkij fényképével, vörös festékkel leöntve” a zsinagóga lépcsőjére. Az exképviselő egy fotót is közzétett az esetről.

Moszijcsuk szerint ezt az „idióta csínyt vagy haszonleső idióták, vagy az Orosz Föderáció titkosszolgálati ügynökei követhették el, mivel az etnikumok közötti ellenségeskedés szítása egy háborúban álló országban csak az agresszor ország számára előnyös”.

Eduard Dolinszkij, az Ukrajnai Zsidó Bizottság igazgatója viszont megjegyezte, hogy a festékkel leöntött bábut Ihor Kolomojszkijnak, az Ukrajnai Egyesült Zsidó Közösség elnökének fényképével akkor hagyták a zsinagóga mellett, amikor Kijevben zajlott az „UPA-menet”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)