Mi okozhatja a lábfej fájdalmait?

2011. szeptember 9., 10:00 , 556. szám
Dr. Vackó László, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ belgyógyásza

Egy közeli idős rokonom állandó lábfájásra panaszkodik, éjszakánként rettenetesen fáj, zsibbad, fázik vagy ellenkezőleg, ég az egész lábfeje, a lábujjai pedig megmerevednek. Fájdalmai egyre elviselhetetlenebbek, melyektől már aludni sem tud. Milyen kezelés segíthetne rajta? – fordult levelében szerkesztőségünkhöz egy mezőkaszonyi olvasónk. Kérdésére dr. Vackó László, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ belgyógyásza válaszol.

– A leírt tünetek többféle kórra, elsősorban az érrendszer vagy a periferiális idegrendszer valamilyen megbetegedésére utalhatnak, de akár bőrbetegség is állhat a háttérben – magyarázza a szakorvos. – Elképzelhető, hogy a lábfej és a lábujjak nem kapnak elegendő vért, a vérellátási zavarokat pedig leggyakrabban a cukorbetegség válthatja ki, de meglehet, hogy érgyulladásos vagy autoimmun megbetegedéssel állunk szemben. Az immunrendszer zavarai például – egyéb problémák mellett – érszűkülethez is vezethetnek, mely elzárja a vér útját. De a dohányzás is okozhatja a panaszokat, mivel a nikotin is érszűkületet idézhet elő. Ha viszont az idegrendszer meghibásodásáról van szó, akkor a tünetek a hátgerinc megbetegedését jelezhetik. Tudnunk kell ugyanis, hogy a gerincvelőből kiinduló idegszálak a lábfejben és a lábujjakban végződnek, s ha a hátgerincben becsípődik egy ideg, akkor az idegpályákon végigfutó fájdalom azok végállomásánál is jelentkezhet. Emellett a diabétesz által okozott idegsorvadás is kiválthatja a páciens panaszait, az idegrendszer károsodása pedig gyakran idéz elő különböző, akár egymással ellentétes fájdalomérzeteket, így ezzel is magyarázhatjuk, hogy a beteg egyes esetekben hidegnek, más alkalmakkor viszont tűzforrónak érzi a lábfejét. S gyakran előfordulhat, hogy együttesen jelentkeznek az ér-, valamint az idegrendszer megbetegedései, mind a vérerek, mind az idegszálak érintettek az ügyben.

– Mit tehet a beteg?

– Semmiképp se foglalkozzon öngyógyítással. Előfordulhat például, hogy a páciens meleg borogatással próbálja csökkenteni a fájdalmait, miközben olyan betegsége van, hogy ezzel a módszerrel nem javít, hanem éppen ellenkezőleg, ront az állapotán. Ezért azt javaslom, hogy mielőbb forduljon belgyógyász szakorvoshoz, aki a rutinvizsgálatokat elvégezve kideríti, milyen típusú kór áll a háttérben, s érsebészhez, diabetológushoz, bőrgyógyászhoz vagy az autoimmun betegségekkel is foglalkozó reumatológushoz irányítja a pácienst, a pontos diagnózis felállítása után pedig a szakorvos dönti el, milyen kezelést alkalmazzon. Megjegyezném: minden járási kórháznak rendelkeznie kell legalább egy, az érrendszer megbetegedéseire specializálódott sebésszel, míg a megyei kórházban külön érsebészeti osztály fogadja a pácienseket.

A betegségek elkerülése érdekében pedig legalább évente egyszer végeztessük el az általános vérvizsgálatot az illetékes járási kórházban, s ugyanilyen gyakorisággal méressük meg a vércukorszintünket. Ezáltal az orvosok idejében felfedezhetik az esetleges megbetegedéseket, s mielőbb megkezdhetik a terápiát.

Lajos Mihály