2019 perc az egészségért, a közösségért

2019. október 21., 09:37 , 978. szám

November 19–20-án került megrendezésre a 2019 perc az egészségért, a közösségért sporthétvége a Beregszászi 4. Sz. Bendász István Cserkészcsapat és Magyarország Beregszászi Konzulátusának közös szervezésében, mely rendezvénynek a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola adott otthont.

Az idén második alkalommal megrendezett sportprogram célja – a tavalyi évhez hasonlóan – a hagyományteremtés, a közösségépítés és új barátságok kialakítása, hiszen Kárpátalja számos pontjáról érkeztek sportolni vágyó fiatalok. Emellett jótékony célból a helyszínen adakozási lehetőség is volt, melynek bevételéből a Kárpátaljai „Elfelejtett” Gyermekek Segítése (KEGYES) civil szervezetet támogatják.

A hivatalos megnyitón hallhattuk az ukrán és a magyar himnuszt, valamint a cserkészindulót. Ezután Kulcsár Ferenc, a beregszászi konzulátus sportdiplomáciáért felelős konzulja megnyitotta a rendezvényt és köszöntötte a megjelent vendégeket. Többek között Babják Editet, a beregszászi oktatási és művelődési főosztály vezetőjét, Zseltvay-Vezsdel Emesét, a rendezvénynek otthont adó iskola igazgatónőjét és Sipos József lelkipásztort, az „Elfelejtett” Gyermekek Alapítvány vezetőjét.

Ezt követően Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket. „Nemcsak űrhajós cserkészek vannak, hanem sportoló cserkészek is, tehát a cserkészet az egészséges életmódnak az egyik képviselő hírvivője” – mondta az elnök úr. Majd jó sportolást és jó munkát kívánt mindenkinek, „de légy résen, amikor cselezel” gondolattal zárva beszédét.

Tominec Mihály, a Beregszászi Cserkészcsapat parancsnoka köszönetet mondott a konzulátusnak, amiért idén is segítették és támogatták a rendezvény megszervezését, a középiskola igazgatónőjének a helyszín biztosításáért, valamint köszönetet mondott minden regisztrált csapatnak, ugyanis legalább annyi csapat regisztrált idén is, mint a tavalyi évben.

Majd ezt követően ifj. Barna György, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség csapatmentora ismertette a programokat és az esemény fontosabb tudnivalóit. A 34 óra megszakítás nélküli focin kívül szórakoztató programokat próbálhattak ki a résztvevők: a FIFA- és a moziterem a rendezvény teljes ideje alatt várta az érdeklődőket, a játékszobában különböző társasjátékokat próbálhattak ki kicsik és nagyok egyaránt, az iskola belső udvarán pedig izgalmas lézerharcot lehetett vívni 5 fős csapatok jelentkezésével, valamint célba rúgó és kötélhúzó versenyen lehetett értékes nyereményeket nyerni. Mindemellett a tornaterem kistermében egy cserkészetet bemutató cserkészsarok volt felállítva, ahol a cserkészek mindennapi munkájával és élményeivel lehetett megismerkedni. Egy program, a méta – a játék térigénye miatt – az iskola falain kívül, egy közeli szabadtéri focipályán került megrendezésre. Az este folyamán pedig focimeccsek mellett a fiatalok énekhangjukkal szórakoztatták egymást a karaoke szobában.

A megnyitót követően 9 órakor került sor a kezdőrúgásra, mely után elkezdődhetett a 2019 percen át tartó megszakítás nélküli foci. Minden egyes résztvevő egyéni logóval ellátott pólót kapott, valamint a játékok végeztével öt különböző kategóriában díjazták a csapatokat: a legidősebb csapat, a legkitartóbb csapat, a leggóleredményesebb csapat, a legcsajosabb csapat és a legsportszerűbb csapat kategóriákban szerezhettek értékes díjakat. Az esemény fődíja pedig egy bicikli volt a Kárpáthang felajánlásából, amit Mocsár Patrik vihetett haza.

A Beregszászi Cserkészcsapat parancsnoka elmondta, hogy a programot jövőre is szeretnék megrendezni, amikor az ideinél 60 másodperccel tovább tartó sportolásra és közösségépítésre várnak mindenkit nagy szeretettel.

Kopinczu Krisztián