Közös választási listán indul az MKP, a Most–Híd és az MKDSZ a szlovákiai parlamenti választáson

2019. október 23., 09:20 , 978. szám

Közös választási listán, egy választási párt keretében indul a jövő február végére kitűzött szlovákiai parlamenti választáson a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) – jelentették be múlt pénteken az érintett pártok tárgyalódelegációi.

Közös nyilatkozatuk szerint közel egyhetes intenzív tárgyalássorozat eredményeképpen sikerült megállapodniuk, miután az MKP Országos Tanácsa szombaton jóváhagyta, hogy újrakezdi a tárgyalásokat a Bugár Béla vezette Most–Híddal egy egységes magyar választási lista létrehozásáról.

Az egyezséget a három párt elnökségének még jóvá kell hagynia, erre várhatóan a héten kerül sor.

A megállapodás lényege, hogy az érintettek a 2020-as szlovákiai parlamenti választáson egy közös választási párt listáján indulnak. Ezt a trió legkisebb pártja, az MKDSZ hozza létre, Régiók Pártja Híd MKP néven. Ez a megoldás azért lehet hatékonyabb egy választási koalíciónál, mert míg az előbbinek a voksok 5 százalékát kell megszereznie a parlamentbe jutáshoz, addig a koalíciós lista esetében 7 százalék a bejutási küszöb. Az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott felmérések szerint mind az MKP, mind pedig a Most–Híd támogatottsága 3,5-4 százalék körül mozog. Az MKDSZ kimutatott támogatása ennél jelentősen alacsonyabb.

Emellett „a pártok közös kampánystábot és választási programot hoznak létre. A listára kerülőknek el kell fogadniuk a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak. A felek kvótát biztosítanak egyéb nemzetiségű jelöltek számára is.”

A tervek szerint a három párt egyeztetéseket kezd majd más magyar pártokkal is az egységes lista további bővítéséről.

(MTI/Kárpátalja)