„Trizub” a vereckei emlékművön

Az ukrán hatalom továbbra is tűri a Szvoboda garázdálkodását

2011. szeptember 2., 10:00 , 555. szám
A szvobodások egy magyar turistacsoport jelenlétében tűzték ki a háromágú szigonyt formázó ukrán címert a magyar emlékjel csúcsára

Ukrán állami címert szereltek fel a vereckei magyar honfoglalási emlékmű tetejére múlt szerdán, az ukrán függetlenség napján a szélsőséges Szvoboda párt tagjai. A KMKSZ feljelentést fontolgat az ügyben.

A Szvoboda kárpátaljai szervezetének sajtószóvivői irodája a zakarpattya.net.ua ungvári hírportálon másnap közzétett nyilatkozatában közölte, a párt 2011. augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján a Vereckei-hágón, „a Kárpát-Ukrajnát védők kivégzésének helyszínén emlékezett meg az ukrán hősökről”. (Ismereteink szerint eleddig sem a párt, sem a térségben feltárást végző Lviv megyei szakemberek nem álltak elő olyan bizonyítékokkal, amelyek minden kétséget kizáróan bizonyították volna a sírok keletkezésének idejét és a bennük nyugvók személyazonosságát, illetve haláluk okát.)

Az ünnepi rendezvény keretében a résztvevők „a hágó legmagasabb pontján elhelyezték Ukrajna állami címerét” – olvasható a közleményben. A Magyar Rádió honlapján megjelent beszámoló szerint „A szvobodások éppen egy magyar turistacsoport jelenlétében tűzték ki a háromágú szigonyt formázó ukrán címert a magyar emlékjel csúcsán, ezt követően rögtönzött gyűlésen vitatták meg egymás közt problémáikat a magyar nemzettel”.

Nyilatkozatához a Szvoboda fényképeket is mellékelt, írja az esetről beszámolva az MTI, amelyeken jól látható a honfoglalási emlékmű tetejére rögzített, háromágú szigonyt ábrázoló, fémből készült ukrán állami címer és a rendezvény tucatnyi résztvevője, akik kezükben pártzászlókat és ukrán nemzeti lobogókat tartanak, közülük többen az emlékmű kiszögellésein állnak. Az egyik képen az látható, amint egy pravoszláv pópa megáldja a magyar emlékműre szerelt ukrán címert.

„Nem tehetjük meg, hogy belefáradunk a küzdelembe, ha az emlékművünket gyalázó nacionalisták sem fáradnak bele a provokációkba – nyilatkozta a Kárpátaljának az eset kapcsán Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. – A nacionalisták újból és újból igen alpári módon „teszik tiszteletüket” az emlékműnél, s még az sem zavarja őket, hogy ez az eljárás, hogy tudniillik a mi emlékművünkre helyezik a saját címerüket, igen komoly kisebbrendűségi komplexusról árulkodik. Ezzel ugyanis kimutatják, mennyire fáj nekik, hogy nincsenek hasonló, tisztességes emlékműveik, s hogy az ő államuk csak 20 éves és nem ezer egynéhány. Az emlékműgyalázók primitívsége és gátlástalansága miatt különösen fontos újra és újra felhívni a figyelmet arra, mekkora veszélyben van miattuk a kárpátaljai magyarság. A figyelemfelkeltés azért is lényeges, mivel a jelek szerint az ukrán hatalom hagyja kibontakozni a Szvobodát. Hiszen, ha a párt aktivistái ellen a vereckei emlékmű év eleji megrongálásáért indított, még mindig bírósági szakban lévő ügyben mostanra példás ítélet születik, talán meggondolták volna az elkövetők, hogy mit tesznek.” A KMKSZ megfontolja, hogy feljelentést tegyen a mostani ügyben, amelyet alaposan dokumentálnak a történtekről az interneten megjelent fotók, tette hozzá Kovács Miklós.

A Szvoboda fentebb idézett közleménye emlékeztet rá, hogy két évvel ezelőtt már tartottak hasonló rendezvényt a vereckei magyar emlékműnél, s akkor az emlékjel oldalára rögzítettek ukrán állami címert, amelyet azonban rövidesen eltávolítottak onnan.

„A VO Szvoboda újra megmutatta az igazi arcát – írja az esetről a transkarpatia.net portál –, felszerelve Ukrajna kis címerét a magyar emlékműre a Vereckei-hágón, jól tudták, hogy a magyarok azt kidobják onnan, ahogyan kidobták a korábban felállítottat. Az egyszerű ukrán laikusnak az a benyomása kezd kialakulni, hogy a szvobodások mást sem tudnak, mint emlékművekkel harcolni. Az úgynevezett ukrán hazafiak a saját PR-juk érdekében igyekeznek provokálni a magyarokat különböző módszerekkel, de egyelőre ez nem sikerül nekik.”

zzz