Pásztor István: Emlékeznünk kell arra, hogy bosszúvágyból mi mindenre képes az ember

2019. november 6., 08:39 , 980. szám

Minden évben emlékeznünk kell a borzalmakra, és arra, hogy bosszúvágyból és ideológiai meggyőződésből mi mindenre képes az ember – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944–1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett múlt szombati szabadkai megemlékezésen.

Hozzátette: arra is emlékezni kell, hogy „a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget, hogy rávegye arra, elfelejtse azt, ami nem elfelejthető”.

Pásztor István szerint az igazság és a méltó kegyeletadás ideje előbb-utóbb eljön, de emlékeznünk kell arra, hogy „a kitartás, a meggyőződés, az igazságkeresés és az erkölcsi igazságszolgáltatás előbb-utóbb bekövetkezik”. Mint mondta: mindannyiunk kötelessége „az emlékezést továbbvinni”. Hetvenöt év annyira hosszú idő, hogy már csak nagyon kevés olyan ember él, akit személyesen is érintettek az akkor történtek, „viszont mindezt a közösségi emlékezés részévé kell, hogy tegyük, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha ezt a borzalmat újra és újra elmondjuk, erre újra és újra rávilágítunk, továbbadjuk a felnövekvő generációknak, nem elsősorban a fájdalom miatt, hanem amiatt, hogy az emlékezést megőrizzük, és nyugodtabb lélekkel keressük a jövőépítés közös érintkezési pontjait” – húzta alá a politikus.

(MTI/Kárpátalja)