Vadász, puskát tölts!

Kacsára már lehet, a fácánra még várni kell

2011. augusztus 19., 10:00 , 553. szám

Kárpátalján augusztus 13-án kezdetét vette a vadászidény. Az Ukrán Vadász- és Halásztársaság (UTMR) megyei szervezetéhez tartozó több mint 3000 vadász már türelmetlenül várta a szezon kezdetét, mely a kormány döntése alapján egy héttel később kezdődött az Ukrajna keleti részében gyakran előforduló erdőtüzek miatt. Ukrajnában az egyéni vadászat a hét bármely napján űzhető, a csoportos és a hajtóvadászat kizárólag szombaton és vasárnap folytatható. Kárpátalján azonban inkább a vadászat utóbbi formáinak hódolnak.

A megyei szervezet elnöke, Olekszandr Vajsz lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Kárpátalján évről évre nő a vadállomány, a vaddisznó-szaporulat helyenként már négy-ötszöröse az optimálisnak. őzek is egyre több helyen fordulnak elő. A fővadász megjegyezte, hogy ezek a kecses állatok egyre több olyan helyen telepednek meg, ahol nyugalomban vannak, és a téli időszakban rendszeresen etetik őket a vadászok. A nyulak populációja optimális Kárpátalján, a fácánállományt viszont tovább szeretnék növelni, ezért megyénkben évek óta tilos a fácántyúkok kilövése és engedélyköteles a kakasok vadászata.

Az őzvadászat már június 5-én kezdetét vette és november 27-ig tart. Augusztus 13-tól a vadkacsára lehet vadászni, majd szeptemberben szünet következik, mert az állománya még nem elegendő ahhoz, hogy két-három hónapon keresztül rendszeresen vadászható legyen ez az ízletes húsú vad. Október 2-tól ismét lehet vadászni kacsára, ekkor veszi kezdetét a fácánvadászat is, mely december 25-én ér véget. Szintén augusztus 13-án kezdődött a másik nagy vad, a vaddisznó elejtésének szezonja is, amely január 29-ig fog tartani. November 13-tól már nyúlra is lehet vadászni, egészen december 25-ig. A farkasok és a rókák október 22-től február 29-ig vadászhatók a most kezdődő őszi–téli idényben.

Orosz Kálmán, a nyolc ungvári járási település vadászait tömörítő Tisza Vadászkollektíva elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a szezonnak eredetileg augusztus 6-án kellett volna kezdődnie, amire a vadászok fel is készültek. Kellemetlen meglepetésként érte őket, hogy az ország keleti régióiban kihirdetett erdőtűzveszély miatt az egész országban késve vehette kezdetét a vadászidény. Az Ungvári járásban 570 hrivnya éves tagdíjat kell fizetniük az UTMR-hez tartozó vadászoknak, melynek összege magába foglalja többek között a kacsa és a nyúl egész évi kilövési díját. A fácánra viszont már külön engedélyt kell kiváltani. A tavalyi évben 20 hrivnyát kellett fizetni egy fácánkakas kilövéséért, s véleménye szerint idén is hasonló összegbe fog kerülni a társaságok vadászai számára. Örvendetesnek nevezte, hogy az Ungvári járás területén is növekedni kezd a vaddisznóállomány, ami lehetővé teszi, hogy idén kilőjenek néhány példányt. Egy vaddisznó kilövése közel 600 hrivnyába kerül, viszont a kilövési engedély csak egy bizonyos napra szól, és ha a vadászoknak nem sikerül elejteni az áhított vadat, elvész a pénzük. Ugyanez a helyzet az őzbakkal is, amelynek kilövése több mint 200 hrivnyába kerül, és szintén csak egy napra adják meg az elejtési engedélyt. A szalókai vadászok kiváltottak egy – őzbak elejtésére feljogosító – licencet, hogy vadhússal kínálhassák meg az augusztus 14-ei falunapi ünnepségre érkező vendégeket.

Baráth József