Az alma kéregbetegségei I.

2019. december 4., 09:15 , 984. szám

Az elmúlt hetekben több almatermesztő gazda keresett meg azzal a problémával, hogy elfeketedett törzseket, ágrészeket fedezett fel gyümölcsösében. E tüneteket több gomba, esetleg baktérium is okozhatja, súlyosabb esetekben a törzs egész kerülete elhalhat, így pedig gyümölcsfánk elpusztul. Különösen fontos a kéregbetegségek azonosítása és azok gyors kezelése, éppen ezért az alábbiakban a kéregbetegségek témáját fogjuk körbejárni.

Évtizedekkel ezelőtt a kéregbetegségek viszonylag ritkák voltak, a megjelenésüket nem tekintették számottevő problémának. A helyzet mára lényegesen megváltozott. Az almaültetvényekben egyre nagyobb problémákat okoznak a kéregbetegségek. Nem csak a kezdő gazdák számára, a fiatal ültetvényekben okoznak gondot, hanem a több évtizedes ültetvényeknél is. Egyes esetekben már két évtizedes ültetvények betegednek meg, és szenvednek hatalmas károkat. Különösen veszélyes ez a jelenség az újonnan telepített ültetvények esetében, amelyek valóságos terülj, terülj asztalkámat jelentenek a fertőzéseknek. A telepítés során, kaszáláskor, a talajmunkák nyomán, vadkár által keletkezett sebfelületek szabad kaput nyitnak a fertőzéseknek.

 

Az almafa nektriás rákja

Az utóbbi években a legveszélyesebb az alma nektriás rákja, amelyet a fertőzött vesszőkön micéliumával áttelelő gomba okoz. A gomba egész évben jelen van az ültetvényben, de szeptember–októberben kezd szemmel látható tüneteket produkálni. Ekkor enyhe időben gyorsan elszaporodik az alsó ágak, vesszők és a törzs pusztulását okozva. Tartósan hideg (-10 oC) időjárásban a fertőzés igen lassan vagy alig terjed. Viszont gyakran változó időjárásunk esetében erre nem számíthatunk, így legyünk figyelmesek és előrelátók.

A nyugalmi állapotba kerülő fákon sok a nehezen beszáradó levél ripacs. Nedves időjárási viszonyok között, esőben, ködben és alacsony hőmérsékleten ezek nyitott kapukként fogadják a gomba spóráit. A törpe alanyra (M9) oltott fa nem túl nagy törzskerülete miatt az ilyenkor bekövetkezett fertőzések tetemes károkat okoznak a fiatal ültetvényekben. A vegetációs időszakban viszont más körülmények uralkodnak, akkor a növény védekezik a fertőzés és a betegség kifejlődése ellen. Elválasztják az egészséges szöveteket a fertőzöttől, ami megakadályozza a betegség terjedését. Emiatt az április–augusztusi időszak fertőzései a legkevésbé károsak. Éppen ezért nem veszik észre a bajt a kezdő, sőt néha a gyakorlott termesztők sem, csak a késő őszi időszakban, amikor már problémásabb lehet a védekezés.

Védekezés. Éghajlati viszonyainkat szem előtt tartva már a termés betakarítása után (tiofanát-metil, réz, vagy nátrium-hipoklorid hatóanyaggal) meg kell kezdeni a megelőző védekezést, továbbá a lombhullás kezdetén (kaptán, vagy réz hatóanyaggal), majd a teljes lombvesztés után (réz, vagy tebukonazol, esetleg tiofanát-metil hatóanyaggal) is javasolt permetezni. Tehát ajánlott a termés betakarítása után további három alkalommal növényvédelmi kezelést alkalmazni, ha télen nyugodtan szeretnénk aludni.

Mi a teendő, ha elmulasztottuk a kezelést? A legelső lépés az állomány szemrevételezése. Ha sok fán észlelünk fekete színű sebeket, elszáradt részeket, akkor mindenképpen cselekedjünk. Azokat a fákat, amelyeken fekete sebek borítják a törzs egész kerületét, távolítsuk el az ültetvényből és feltétlenül égessük el! A részben fertőzött fákat hatásosan lehet kezelni.

Először is, végezzünk lemosó permetezést egy réz hatóanyagú szerrel, például Champion esetében 2 kg/ha/1000 liter vízzel. A lemosó permetezést úgy végezzük, hogy a talajra, a törzs környékére is bőven jusson a szerből.

Másodszor, 2-3 nap elteltével drótkefével óvatosan tisztítsuk meg a beteg törzseket (ne sértsük meg az egészséges kérget!), majd réz, vagy tiofanát-metil hatóanyaggal meszeljük le. A keverék elkészítéséhez minden 10 liter vízhez – réz hatóanyag esetében – 0,5 kg Championhoz adjunk 1 liter mésztejet. Ezzel az eljárással sikerülhet kikezelni fáinkat. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa