Megérkeztek az új magyar nyelvű tankönyvek a KMPSZ székházába

2019. december 18., 21:05 , 987. szám

Az elmúlt napokban csaknem 43 ezer darab új magyar nyelvű tankönyv, illetve munkafüzet érkezett a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) székházába, amelyeket hamarosan kiosztanak a magyar tannyelvű iskolák számára.

A részletekről Fodor Évát, a KMPSZ Módszertani Központjának irodavezetőjét kérdeztük.

A KMPSZ kezdeményezésére a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet (KPTI) közreműködésével a tavalyi évben sikerült elérni, hogy a magyar tannyelvű iskolákban Ukrajna Oktatási és TudományosMinisztériuma engedélyezze a magyarországi tankönyvek használatát az első osztályos tanulók számára. Ez a koncepció kimondottan a magyar nyelvre fókuszál, az írást és az olvasást helyezi a középpontba, a magyarnyelv-oktatását a magyarországi programhoz kell igazítanunk. Ennek fényében az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatásával a tavalyi évben sikerült megvásárolni és eljuttatni az iskolákba a magyar ábécés tankönyveket és a hozzájuk tartozó munkafüzeteket. Jelenleg pedig ennek a programnak a folytatása került napirendre, így értelemszerűen, akik tavaly elsősök voltak, azok idén már a második osztályba járnak, s továbbra is szükségük van a tankönyvekre. A KPTI ismét kérvényezte, ám ezúttal a második osztály számára is a tankönyvek engedélyeztetését. Ezzel egyidejűleg a KMPSZ kérelemmel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy amennyiben lehetséges, támogassa a program folytatását. Kérésünk meghallgattatott: sikerült a második osztályosok részére is beszerezni az írás és olvasás tankönyveket, valamint a hozzájuk tartozó munkafüzeteket, és az első osztályosok is új munkafüzeteket, továbbá matematikakönyveket kapnak.

A fentebb említett tankönyveket, illetve munkafüzeteket Ukrajna Oktatási és Tudományos  Minisztériumának engedélyezésével használhatják az iskolák. Mivel nagy mennyiségű könyvről van szó, ezért az országba való behozatalához hatósági engedélyekre volt szükségünk. A könyveket szeptember óta – az engedélyek kézhezvételéig – egy raktárhelyiségben tároltuk. A következő napokban minden magyar tannyelvű iskola számára kiosztásra kerülnek a tankönyvek és a munkafüzetek. A program célja, hogy az iskolák oktatását fejlessze, elősegítse az alsó osztályosok számára az alapok megfelelő elsajátítását. Minden alsós diák ‒ elsős és másodikos ‒ kézhez fogja kapni ezeket a tankönyveket, valamint az oktatást végző tanár is kap egy példányt belőlük. A tankönyvek beszerzését a Kelet-Európa Misszió is elősegítette.

Végezetül Fodor Éva a KMPSZ nevében köszönetet mondott a magyar állam és az Emberi Erőforrások Minisztériumának azért a támogatásér, hogy a tavalyi évben és idén is hozzájárultak ahhoz, hogy minden kárpátaljai magyar tannyelvű iskolába eljussanak a megfelelő tankönyvek.

D.P.