Karácsonyvárás az Irkánál

Ünnep, találkozás, barátság

2019. december 22., 09:33 , 987. szám

December 19-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban tartotta hagyományos karácsonyváró ünnepségét a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) gyermeklapja, az Irka.

Kárpátalja jelenleg egyetlen magyar nyelvű gyermeklapjának karácsonyi ünnepsége minden évben három dologról szól: az ünneplésről, hiszen a Megváltó születésének napja közeleg; a barátságról, mivel az alkalmon részt vesznek a lap olvasói, szerkesztői, szerzői, támogatói, illetve a találkozásról, mivel ezek a rendezvények adnak alkalmat a felsorolt személyeknek az egymással való közelebbi megismerkedésre. Az Irka-karácsonyra olyan iskolás csoportok kapnak meghívást, amelyek aktív olvasói a lapnak, s rendszeresen küldenek be rajzot, verset, rejtvénymegfejtést a lap számára. Ez alkalommal többek között Beregszász, Déda és Ungvár iskolásai, illetve a Mathias Corvinus Collegium növendékei vettek részt az ünnepi előadáson. A rendezvény hagyományaihoz híven, most is saját kezűleg készített díszekkel ékesítették fel az Irka karácsonyfáját az érkező gyerekek.

A program kezdetén Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus parochus szólt a jelenlévőkhöz, kiemelve: a hitet, szeretetet, örömöt és reményt, amit az adventi koszorú gyertyái jelképeznek, tiszta szívünkkel együtt vigyük el magunkkal ajándékként Betlehembe a Kisjézus elé. A közösen elmondott Miatyánkot követően Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kárpátaljai osztályának főosztályvezetője, Nagy Klára, az Államtitkárság kárpátaljai referense, Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja és Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke gyújtották meg az adventi koszorú három gyertyáját. Ezt követően Orosz Ildikó köszöntötte a jelen lévő iskolásokat, emlékeztetve az adventi várakozáshoz kötődő szokásokra, az adventi koszorúra és annak történetére, illetve az ún. szeretetnaptárra, melyen mindennap akkor nyitható ki egy-egy ablak, ha a gyermek valamilyen jót cselekedett. Szilágyi Mátyás főkonzul Fésűs Éva Álmodik a fenyőfácska c. versével köszöntötte a jelenlévőket, ezzel is felhívva figyelmüket az ünnep lényegére: arra, hogy szent karácsony ünnepén mindenki szívében békesség kell lakozzon.

Bujdosó János és Nagy Klára az ünnepség keretében adott át nem mindennapi karácsonyi ajándékot annak a 21 gyermeknek, akik a Mienk a város! címet viselő játékban aktívan részt vettek, s egy játékokkal, különböző könyvekkel teli Csodasarkot nyertek maguk és osztályuk számára.

A beregszászi színház társulata a Gyevi-Bíró Eszter által színpadra állított Tizenkét hónap c. darabját mutatta be. A közönség soraiban helyet foglaló gyerkőcök és felnőttek egyaránt izgalommal követték a főszereplő sorsának alakulását.

A rendezvény zárásaként Weinrauch Katalin költő, az Irka állandó szerzője idézte a terembe az ünnep hangulatát és lényegét versével.

A KMPSZ jóvoltából minden résztvevő egy-egy Irkával és édességcsomaggal térhetett haza, dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány titkára pedig az alapítvány ajándékait, egy-egy értékes könyvet adott át.

Espán Margaréta,
az Irka főszerkesztője