A közigazgatási bírság megfizetéséről

2019. december 31., 09:57 , 987. szám

„Megbüntettek a közlekedési rendőrök szabálysértésért. Elhatároztam, hogy nem fogom kifizetni a bírságot, mivel biztos vagyok benne, hogy szabályosan közlekedtem. Megtörténhet, hogy a pénzt levonják a fizetésemből vagy a számlámról?”

– A jogszabályok értelmében a szabálysértőnek legkésőbb tizenöt napon belül meg kell fizetnie a bírságot, miután átvette a bírság kiszabásáról szóló határozatot. Amennyiben nem fizet, a közigazgatási bírság kiszabásáról született határozatot a jogszabályokban rögzített eljárásnak megfelelően továbbítják kényszervégrehajtás céljából az állami végrehajtó szolgálatnak a szabálysértő lakhelye vagy munkahelye, esetleg tulajdonának (például ingatlanának) fellelhetősége szerint illetékes hivatalához. A közigazgatási szabálysértésért kiszabott pénzbírság behajtásakor a végrehajtók a bírság eredeti összegének kétszeresét számítják fel, amihez hozzáadódnak még a szabálysértés nyilvántartásának és a végrehajtásnak a költségei.

A végrehajtóknak jogukban áll levonni ezt az összeget a szabálysértő jövedelméből (például a fizetéséből), a számlájáról, illetve végső esetben a tulajdona terhére is megtörténhet a behajtás. Magyarán, a szabálysértő jobban jár, ha azonnal fizet.

Ne feledjük azonban azt sem, hogy a polgárnak jogában áll fellebbezni a szabálysértési bírság ellen a bírságot kiszabó hatósági személy erre illetékes felettes szervénél, esetünkben a rendőrségen, valamint a bíróságon is. A fellebbezésre a szabálysértési határozat kézhezvételétől számított tíz nap áll rendelkezésre. A fellebbezés kivizsgálásának lezárulásáig a fellebbezőnek nem kell megfizetnie a bírságot.

hk