Vigyázz, kész, rajt!

Gyermekhét Nagymuzsalyban

2011. július 29., 10:00 , 550. szám

Estók István református lelkipásztor és felesége, Viktória főszervezésében Nagymuzsalyban minden év nyarán megrendezésre kerül a nagy sikerű gyermekhét, melynek keretében változatos programok várják az érdeklődőket. Idén a parókián és annak udvarán július 18–22. között zajlottak a foglalkozások Vigyázz, kész, rajt! címmel.

Lapunknak Estók Viktória elmondta: „A gyermekhét eseményei minden évben egy központi témakör köré épülnek. Idén a gyerekekkel azt beszéltük meg, hogyan indulhatnak el a keresztényi úton, s hogy a kereszténységet a vasárnapokon és az ünnepeken kívül hogyan élhetik meg a hétköznapokban is.”

A foglalkozások mindennap egy bibliai történettel és egy aranymondással kezdődtek. A bibliai történetek kapcsán az előadók igyekeztek kiemelni mindazon tanulságokat, értékeket, melyek a mindennapokban is érvényesülnek. A hétfői napon Gedeon története hangzott el, aki családja és törzse legkisebbjeként aratott győzelmet népe ellenségein. A történet tanulság az, hogy nem minden a testi nagyság: ha hiszünk Istenben, kis termetűként is nagy dolgokat lehet véghezvinni. Kedden az irgalmas samaritánus története kapcsán az önzetlen segítségnyújtás fontosságát emelték ki. Szerdán Mária és Márta történetéből a gyerekek megtanulhatták, milyen nagy jelentősége van annak, hogy mindennapi gondjaink és teendőink végzése közben is Jézusra figyeljünk, ahogyan azt Mária is tette. A csütörtöki napon Zebedeus fiainak történetével, pénteken pedig a Biblia és a magyar nép történetének hőseivel nyílt lehetőség megismerkedni.

Gyermekénekek, különböző kézimunkák (gyöngyfűzés, gyöngyszövés stb.), valamint a nagyszüleink idején mindennapos, de mára már lassan „kihaló” népi játékok oktatása tett még érdekesebbé minden napot. A gyerekeket és a felügyeletüket ellátó felnőtteket minden délben finom ebéd várta, melyet a gyülekezet önkéntes hölgytagjai készítettek nagy-nagy szeretettel. Nagy tetszést aratott a naponta megtartott táncház is, ahol a szegedi Cuháré Táncműhely tagjai tanították az igazi magyar néptáncok lépéseit. A gyermekhét utolsó napjára, péntekre a szülők is meghívást kaptak, ahol megtekinthették gyermekeik kézimunkáit és műsorát.

Estók Viktóriától megtudtuk még, hogy Istennek és a gyülekezet önkénteseinek hála, nagyon jól sikerült a gyermekhét: hétfőn ötven gyerekkel kezdték a foglalkozásokat, de a létszám a hét utolsó napjára közel száz főre nőtt. A rendezvényt természetesen jövőre is szeretnék megrendezni.

F.Zs.