Badaló nyolcadszor ünnepelt

Falunap a Tisza partján

2011. július 29., 10:00 , 550. szám
Szoboszlai Csilla, Holozsi Imre és Nagy Anikó előadása

Badalóban vasárnap immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Tisza-parti település legnagyobb népünnepélyének számító, a község apraját-nagyját összehozó falunap.

Jó minden ünnepet az Isten házában kezdeni – hangsúlyozták igehirdetésükben a program első pontjaként beiktatott ünnepi istentiszteleten Sápi Zsolt és Kádár Jenő református lelkészek és Isten áldását kérték az esemény sikeres lebonyolításához. A református templomban külön köszöntötték a magyarországi Szatmárcsekéből érkező népes küldöttséget, amelynek vezetője, Sarkady Pál polgármester elmondta, hogy a légvonalban egymástól alig két kilométernyire található két község hamarosan testvértelepülési kapcsolatot kíván felvenni egymással.

Az istentiszteletet követően az erre az alkalomra szépen felújított badalói Főnix sportpályán került sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol elsőként Szalai Imre, Badaló polgármestere köszöntötte a több száz fős ünneplő tömeget és a meghívott vendégeket.

Ezután a vendégek rövid beszédben méltatták az ilyen és ehhez hasonló rendezvények közösségmegtartó, -formáló erejét. Üdvözletében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, hogy a KMKSZ még az idén a község határaiban felállítandó falunévtáblákkal járul hozzá Badaló még szebbé tételéhez. Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere pedig annak a reményének adott hangot, hogy a két leendő testvértelepülés között a jövőben még szorosabb, barátiabb lesz a kapcsolat.

Ezt követően a futballpálya végében felállított színpadon pörögni kezdtek az események: Nagy Szabina kultúrfelelős elsőként a helyi óvodásokat szólította a színtérre, majd a badalói kultúrház Flame up nevet viselő tánccsoportjának parádés előadása késztette tapsra a szép számú nézőközönséget. Fellépett még többek között a tiszacsomai és mezőgecsei tánccsoport, a nagybégányi Krisztina Tánccsoport, míg Bózsár Adrienn, Peres Dóra és Halász Dóra pedig énekével bűvölte el a nagyérdeműt. Hatalmas közönségsikert aratott a községből évtizedekkel ezelőtt elszármazó Nagy Anikó többszöri fellépése. Az Ungvári Filharmónia Magyar Melódiák együttesének énekeséről tudni kell, hogy többek között a Csendül a nóta nemzetközi énekesverseny győztese, s most magyar nótákat, operettdalokat adott elő. Egyéni színre lépései mellett a legnagyobb tapsvihart a Holozsi Imrével és az ugyancsak badalói Szoboszlai Csillával, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzősével való fellépésük aratta a Te rongyos élet című Kálmán Imre-operettből.

A sportot kedvelők sem maradtak hoppon, hiszen előbb Badaló–Gut kispályás focimeccsre került sor, amely 1-1-es döntetlenre végződött, tizenegyesrúgásokkal pedig a hazaiak nyertek, később pedig – immáron nagypályán – megmérkőzött egymással Badaló és Szatmárcseke csapata. Ezen a találkozón a vendéglátók már közel sem voltak olyan udvariasak, hiszen 8-2-re győzték le a kissé tartalékosan felálló megye II-ben szereplő csekeieket. A mérkőzéseket követően Sin József a két találkozó legjobbjainak, Nagy Sándornak és Pápai Zsoltnak adott át különdíjakat.

A sportpálya mellett az erre az alkalomra létesített fedett pavilonban folyamatosan szolgálták fel a finomabbnál finomabb falatokat: a disznósajttal és egyéb finomságokkal gazdagon megrakott hidegtál mellett bográcsgulyás, halászlé, töltött káposzta, babgulyás és egyéb ínyencségek szerepeltek az étlapon, a kicsiknek pedig ingyenfagyi járt.

Természetesen nem maradhatott ki a programból az ilyenkor megszokott szépségverseny sem, amelyben három kategóriában hirdettek győztest: Kahun Bianka, Bíró Dóra és Székely Lilla személyében, de mellettük minden benevező résztvevő is kapott ajándékot. Számos értékes ajándék került kisorsolásra a tombola alkalmával, ahol egy Nokia telefonkészülék volt a fődíj.

Az egész napos vigadalom zárásaként pedig pirkadatig tartó táncmulatság vette kezdetét, amelyen a talpalávalót a szomszédos Haláborról érkező Bózsár Zenekar szolgáltatta.

(tamási)