A muzsikusnak dalból van a lelke

2011. július 29., 10:00 , 550. szám
Színpadon a Palkó-trió: Lizák Katalin, Juhász József és Palkó Tibor zenekarvezető

Beregszászban, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) az elmúlt vasárnap ismét összejöttek a kárpátaljai magyar zenészek. A színház nagytermében megrendezett könnyűzenei eseményen igazi „örömzenében” és „örömzenélésben” volt részük a megjelenteknek, akik Kárpátalja magyarlakta településeiről jöttek kortól, nemtől és műfajtól függetlenül. A fellépő zenekarokat és énekeseket egyetlen cél vezérelte ezen a délutánon: minél jobb zenét játsszanak és minél jobb hangszeres teljesítményt nyújtsanak egymás és a közönség örömére.

A megjelenteket Riskó György, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára, a találkozó fő szervezője köszöntötte, hangsúlyozva a fórum fontosságát a kárpátaljai magyar zenésztársadalom számára.

A megnyitót követően először az elmúlt évszázad ismert magyar dalaiból kaphattak ízelítőt az egybegyűltek a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének Kisegyüttese – Bányász Zoltán, Bihari Béla, Fazekas Sándor, Gajdos György, Heczkó Ottó, Petrovai Sándor – előadásában. Az együttes immár több mint másfél évtizede rendszeres vendége a zenésztalálkozónak, és csakúgy, mint az előző években, idén is színvonalas műsort adtak elő, melyben többek között olyan szívhez szóló dalokat énekeltek, mint a Krasznahorka büszke vára, valamint Tárczy Andor megzenésített költeménye, az Ungnak és Tiszának. Műsorukkal megérdemelt közönségsikert arattak. Boruzs Béla, az „Életet az éveknek” Nyugdíjasklub vezetője szólóban adott elő örökzöld slágereket, többek között egy, az Omega együttes nagysikerű dalaiból összeállított egyveleget, valamint a Neoton együttes nagy slágerét, a Szép nyári napot.

A nosztalgia és a pop-rock vonalat tovább folytatta az ungvári járási Szürtéből érkezett Palkó Tibor és zenekara, a Palkó-trió – Palkó Tibor (basszusgitár, ének), Juhász József (szintetizátor) és Lizák Katalin (ének), akik a Locomotiv GT, a Magna Cum Laude és a Neoton együttesek népszerű slágereivel arattak hatalmas sikert a közönség körében.

A valaha Amerikából indult dixieland műfajból nyújtott tartalmas ízelítőt a Beregszász Dixieland Band – Glóger Károly (trombon), az együttes vezetője, Antal Dianna (zongora), Biláncsik Lajos (dob, ének), Kardkovács Zsolt (tuba), Fornosi Pál (trombita), Forgon Zoltán (klarinét), Galgóczy László (bendzsó). Az együttes számos nagy sikerű koncertet adott mind Kárpátalján (legutóbb Tiszaújlakon a Turul-emlékműnél tartott megemlékezést követően a helyi KMKSZ-alapszervezet által rendezett zenés délutánon), mind számos külföldi országban, s most is rendkívül színvonalas, a zenei virtuozitás elemeit is magába foglaló műsorral örvendeztették meg a közönséget, amely vastapssal jutalmazta az együttest.

A találkozó második felében a rockzenébe és a heavy metal stílusba nyújtottak betekintést a kárpátaljai metál- és rockbandák. Elsőként a beregszászi és derceni fiúkból verbuválódott Black Sun – Korolovics Attila (ének), Orbán Gergely (gitár) Bak Attila (gitár), Gerő Péter (basszusgitár), Veres Gábor (dob) – adott elő néhány számot klasszikus heavy metal együttesektől, valamint saját dalaikból is ízelítőt adtak. Őket a Császár István énekes-basszusgitáros által vezetett Crash rockegyüttes követte, melynek tagjai Illés András szólógitáros és Demes „Dinnye” Tibor dobos. A fiúk valósággal tűzbe hozták a közönséget a Led Zeppelin legendás együttes egyik legnagyobb sikerű dalával, továbbá a Kölyköd voltam című EDDA-dallal. Később saját számaikat is előadták. Balázs István énekes előbb Illés András és Dracskó Béla gitárosok kíséretével adott elő néhány ismert „nótát”, majd a Whiplash együttes további tagjaival, Tajgler „Cingi” Gábor dobossal, és Bihun Ádám basszusgitárossal kiegészülve további dalokat adtak elő. Valódi örömzene volt ez, egymás után hangzottak el a hard rock műfaj, többek között a Judas Priest együttes klasszikus dalai.

A „fémes” előadókat követően Háger Sándor lépett színpadra. A billentyűs hangszerek avatott kezelőjeként ismert zenész, aki énekel is, most is elkápráztatta játékával a közönséget az általa előadott népszerű slágerekkel.

A rendezvény végén Riskó György mondott köszönetet a találkozó résztvevőinek és kívánt számukra sok sikert a zenei életben.

bj