Természet- és földrajzverseny a Rákóczi-főiskolán

2020. február 2., 12:28 , 992. szám

2020. február 1-jén került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által a magyar iskolások számára szervezett természet- és földrajzvetélkedőre. A rendezvénynek ebben az évben is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola  adott otthont.

Az 5. osztályos tanulók – összesen 59-en – természetrajzból mérhették össze tudásukat. A 6–11-esek – 160 gyerek – pedig földrajzból keltek versenyre.

Papp Géza, a Rákóczi-főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének oktatója, illetve a rendezvény szakmai felelőse és egyben a szakbizottsági zsűri elnöke lapunknak adott interjújában elmondta, hogy a KMPSZ által szervezett jelenlegi természet- és földrajzversenyen kívül párhuzamosan fut a szövetségnek még egy programja, a Tehetséggondozó hétvégék elnevezésű projekt a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében. A versenyen részt vevő gyerekek elé került feladatlapokat, illetve kérdésköröket a fentebb említett tanszék munkatársai állították össze. Ezek a feladatok megfelelnek a KMPSZ weboldalán, a versenykiírásban szereplő követelményrendszernek, ami azt jelenti, hogy a kárpátaljai intézmények magyar tannyelvű tankönyveiből (90%), illetve a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (10%) tehetséggondozó hétvégéinek tananyagaiból állították össze – nyilatkozta a főiskolai tanár.

A rendezvény a főiskola átriumában vette kezdetét, ahol Fodor Éva, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség módszertani központjának vezetője tartott rövid tájékoztatást, illetve eligazítást a gyerekek számára a versennyel kapcsolatban. A továbbiakban Papp Géza mondott köszönetet a különböző kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákból érkezett tanároknak, hogy kitartó munkával felkészítették a diákokat a versenyre.

A gyerekeknek 90 perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy tudásukhoz mérten elkészüljenek a feladatokkal, melyek megoldásához kizárólag tollat, illetve számológépet lehetett használni. Emellett, ha valamelyik gyereknek nem volt teljesen érthető egy adott témakör kérdése, nyugodtan kérhetett információt a versenybiztostól.

A versenyeredmények a KMPSZ honlapján olvashatók.

D. P.