100 éves a Kárpáti Igaz Szó

2020. február 3., 16:24 , 992. szám

Január 31-én, pénteken fennállásának 100. évfordulóját méltatta Ungváron a Kárpáti Igaz Szó (KISZó). A centenáriumi rendezvénynek, melyet megtisztelt jelenlétével Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Kalmár Ferenc András, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, az anyaországi külképviseletek, az egyetem, a megye és a város vezetősége, valamint a lap szép számban összegyűlt egykori és jelenlegi munkatársai, a meghívott vendégek, az Ilko Galéria adott otthont.

Az ünnepség apropóját az adta, hogy a Kárpáti Igaz Szó jogelődjének tartott Munkás Újság első száma napra pontosan 100 évvel ezelőtt, 1920. január 31-én jelent meg Ungváron. A hetilap a második világháború idején – 1938. október 23-tól 1945. május 27-ig – szüneteltette tevékenységét. A lap történetében több mérföldkő is volt: Kárpáti Igaz Szó címmel először 1945. december 8-án jelent meg a Zakarpatszka Pravda fordításos kiadásaként. 1965. június 1-jén első ízben a Zakarpatszka Pravdától részben független tartalommal, saját írásokkal látott napvilágot a magyar nyelvű újság. A teljesen önálló magyar kiadást 1967. március 8-án nyomtatták.

– Eszembe jutott, hogy hová jutottunk az írógéptől – egészen a számítógépig, és addig a XXI. századig, ahol már az információ gyakorlatilag percenként jut el hozzánk, mondhatnám nehezedik ránk. A KISZó 100. születésnapja nemcsak a kárpátaljai újságírás ünnepe. Én úgy tekintem, mint a Kárpát-medencei újságírás ünnepét is – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az ünnepségen. – Ezért köszöntöm a Kárpát-medencei média valamennyi munkását, aki azért tesz, hogy a magyar identitást megőrizzük, és akik szolgálják azt, amit úgy hívunk, magyar nemzet – mondta a politikus.

Kalmár Ferenc András miniszteri biztos kiemelte, hogy a lap története összefügg a helyi magyarság történetével az elmúlt száz évben, a XX. század megpróbáltatásaival, a XXI. századnak a problémáival.

– Önök segítettek abban, hogy a magyarság átvészelje a nehéz időszakokat, megőrizze identitását az asszimilációs törekvések ellenére. A média nemcsak híreket közvetít, hanem felelőssége is van, hiszen nevel is, és ez a politikai állásfoglalás, tudjuk, hogy milyen nehéz volt az elmúlt száz esztendőben – szögezte le az anyaországi politikus.

A Kárpátaljai Megyei Tanács vezetősége nevében Barta József alelnök köszöntötte az újságot. Az ukrán nyelvű köszöntő után magyarul folytatta:

– „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad” – mondta Deák Ferenc, a haza bölcse, az 1948–49-es szabadságharc idején az első felelős független nemzeti kormány igazságügy-minisztere. Minden újságírónak, így a Kárpáti Igaz Szó munkatársainak is ez kell, hogy legyen a legfontosabb jelszava – folytatta köszöntőjét Barta József. – Írni érdekeset, fontosat és igazat. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden igazságot meg kell írni, de amit írnak, az mindig igaz legyen, amit írnak, az mindig szolgálja a kárpátaljai magyar közösség, Kárpátalja közösségének érdekeit, az mindig szolgálja Kárpátalja népeinek, különböző nemzetiségeinek békés egymás mellett élését és együttműködését – fogalmazott Barta József, a megyei tanács és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke.

Az ünnepség hangulatát a Kárpátaljai Megyei Filharmónia művészeiből álló Con-temp trió, a Nagydobronyi Református Gyermekkórus, a Credo együttes énekesének, Varga Katicának és Ferenczi Attilának, a Beregszászi Megyei Magyar Drámai Színház színészének az előadása emelte.

Rehó Viktória