Európa–Ukrajna Fórum Lengyelországban

2020. február 4., 22:09 , 992. szám

A lengyelországi Rzeszowban került megrendezésre a 13.  Európa–Ukrajna Fórum. A rendezvényen Ukrajna és az európai uniós országok szakemberei a politikai, gazdasági, valamint a kulturális kapcsolatok lehetőségeit vizsgálták. A fórum kulturális együttműködésről szóló panelbeszélgetésén részt vett és felszólalt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is, aki beszámolt a kárpátaljai magyarság helyzetéről.

„Ez egy fontos terep, ahol reményeim szerint látni fogjuk, hogy hogyan alakulnak a kapcsolatok Ukrajna és a vele szomszédos országok között. Az itt elhangzott panelbeszélgetésen épp a kultúrának Ukrajna és az Európai Unió közötti közvetítő szerepéről volt szó, ami különlegesen aktuális téma a jelenlegi helyzetben” – nyilatkozta Brenzovics László a TV21 Ungvár tudósítójának. Elmondása szerint bár az elmúlt években a vassfüggöny lehullásának köszönhetően mindenki előtt megnyílt a Nyugat, ez a 30 év mégsem volt elegendő ahhoz, hogy megfelelő infrastrukturális fejlődések menjenek végbe Ukrajna és a szomszédos nyugati országok között. Ezt követően sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kulturális programok finanszírozása Ukrajna fennállása óta negatív tendenciát mutat.

„Továbbá nem nevezném előrehaladásnak azt sem, hogy a nemrég elfogadott nyelv- és oktatási törvény csak tovább növelte a már meglévő konfliktusok számát Ukrajna és a szomszédos országok között, márpedig a kulturális tevékenységnek elengedhetetlen szerepe van abban, hogy Ukrajna minden szempontból közelebb kerüljön Európához” – mondta Brenzovics László.

I.A./S.D.