Szabadtéri koncertek a sóháznál

A tiszaújlakiak egész nap ünnepeltek

2011. július 22., 10:00 , 549. szám
A Beregszász Dixieland Band

A Turul-emlékműnél tartott megemlékezést követően tovább ünnepeltek a tiszaújlakiak: a helyi KMKSZ-alapszervezet mindenkit vendégül látott egy bográcsgulyás erejéig, majd a történelmi időket látott tiszaújlaki sóház mögötti parkban élvezhették az érdeklődők a Beregszász Dixieland Band kiváló zenéjét. Akadtak olyanok, akik táncra is perdültek. A beregszászi zenekar után a tiszapéterfalvai Kokas banda lépett a közönség elé, Kokas Krisztina és ifj. Kokas Károly pedig magyar népi táncokat adtak elő.

A közönség soraiban ott volt a 66 éves nagypaládi Balog Kálmán is, aki az egyik utolsó képviselője a híres tiszaháti cigányprímásoknak. Kálmán bácsi maga is beállt a bandába és eljátszott két tüzes csárdást. Majd tudósítónknak elmondta: „Tizenkét éves koromban már bandát vezettem, és csak nemrég hagytam abba, mert már nem bírok sokáig állni a betegségeim miatt. Prímás volt az apám is, és sokat tanultam az újlaki nagy zenészektől, Csűri Józsitól, Murzsa Gyulától és másoktól. Én zeneiskolába nem jártam, írni-olvasni nem tudok, csak tisztán hallás után muzsikálok. De ha jön valaki régi nótákat gyűjteni, felvételeket csinálni, azok mind hozzám jönnek. Kokas Karcsiéknak is sok-sok régi nótát én adtam átal.”

Bencze Rudolftól, a tiszaújlaki KMKSZ-alapszervezet elnökétől pedig megtudtuk: „Harminc éve nem voltak hasonló szabadtéri koncertek Újlakon. Örülök neki, hogy sikerült most megszervezni, és folytatni szeretnénk eztán minden évben, ha sikerül. Úgy gondolom, hogy a munka mellett időnként a tiszaújlakiaknak is ki kell kapcsolódniuk. Ha jól láttam, a dixielandzene sokaknak tetszett. A Kokas zenekar pedig a hagyományos magyar népzenénket játssza, mely – mint az itt felcsattanó tapsból is érzékelhető – egyre népszerűbb.

Ma két külön helyszínen volt a vendéglátás és a két koncert, de van a KMKSZ tulajdonában egy kisebb park, amelyet nemrég rendbehoztunk. Ott szeretnénk egy szabadtéri színpadot felállítani, ahol a jövőben több hasonló programot is tudnánk majd szervezni a tiszaújlaki és környékbeli lakosság számra” – mondta el lapunknak az elnök.

Badó Zsolt