A nacionalisták listáznák a kettős állampolgárokat

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

A kettős állampolgársággal rendelkező ukránokat nyilvántartó állami regiszter létrehozását javasolja a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) kárpátaljai szervezete – adta hírül múlt csütörtökön az ungvári zakarpattya.net.ua hírportál.

Az internetes kiadvány szerint Ivan Gabor, az UNP kárpátaljai szervezetének elnöke kijelentette: a rendvédelmi szervek országos lista összeállításával tudnák eredményesen folytatni a harcot a kettős állampolgárság ellen. Úgy vélte, gyökeresen meg kell reformálni az ukrán törvényeket.

A kárpátaljai ukrán politikus hangsúlyozta: állami regisztert kell létrehozni azoknak az ukrán állampolgároknak a nyilvántartása céljából, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát – Kárpátalján a magyart, Bukovinában a románt, a Krímen az oroszt –, hogy nem mondtak le ukrán állampolgárságukról. Szerinte következő lépésként olyan törvényi mechanizmust kellene bevezetni, amely automatikusan megfosztaná ukrán állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik esetében a második állampolgárság felvételét hivatalosan megerősítik az érintett országok diplomáciai képviseletei vagy az ukrán rendvédelmi szervek.

Gabor annak kapcsán nyilatkozott, hogy – szerinte precedens értékű döntés alapján – kiutasítják Ukrajnából Vitalij Hramov ukrán–orosz kettős állampolgársággal rendelkező krími kozák atamánt, mert nyíltan ukránellenes tevékenységet fejtett ki.

(MTI/zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)