A Landik-ügy

A „Régiós kiskirályoknak” mindent szabad?

2011. július 15., 10:00 , 548. szám

Mondhatnánk, szokványos ukrajnai történet. Egy nagyhatalmú képviselő elkényeztetett fia megvert egy lányt, majd megpróbált kibújni a felelősségre vonás alól.

Roman Landik, a Luhanszki Városi Tanács képviselője, Volodimir Landiknak, a Régiók Pártja parlamenti képviselőjének fia július 4-én éjjel egy szóváltást követően súlyosan bántalmazott egy fiatal nőt a luhanszki Baccara étteremben. A férfi előzőleg sikertelenül próbált flörtölni a lánnyal, aki a barátnőivel ült az egyik éttermi asztalnál. A sajtó által idézett szemtanúk szerint se az étterem személyzete, se a biztonságiak nem próbálták megfékezni a feldühödött képviselőt, alig néhányan igyekeztek csak rábeszélni a jelenlévők közül, hogy hagyja abba az ütlegelést. Nem avatkoztak közbe a vendégek sem, akik közül néhányan telefonjuk kamerájával rögzítették az esetet. A verés következtében az áldozatot agyrázkódással szállították kórházba. Az esettel foglalkozó beszámolók megjegyzik, az ifjabb Landik nem sokkal korábban, májusban tartotta nagyszabású esküvőjét.

Amikor a sajtó másnap beszámolt a történtekről – bár a rendőrség is megerősítette az incidens tényét –, Roman Landik első felindulásában hevesen tagadta a történteket, sőt azt állította, valójában ő az áldozat. „Egyszerűen leadtam a lányt a milíciára: az edényt törte az étteremben” – mondta.

Egyes sajtóbeszámolók szerint ezután a Landik család megpróbálta eltusolni az ügyet. Amikor pedig a rendőrség átadta a nyomozati anyagot az ügyészségnek, letartóztatási parancsot kérve a tettes ellen, állítólag hosszú időn keresztül egyetlen ügyészt sem sikerült elérni, aki szankcionálhatta volna az őrizetbe vételt. Mindeközben – a sajtó legalábbis úgy értesült – a fiú apja házában rejtőzött, aki megfenyegette az újságírókat, hogy mindenkit beperel, aki írt vagy tudósított a fia esetéről. Az ügy vélhetően akkor csúszott ki végérvényesen a család ellenőrzése alól, amikor az incidensről készült felvétel teljes terjedelmében megjelent a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalán, a YouTube-on, amelyen jól látszott, miként rángatja hajánál fogva és ütlegeli áldozatát a magáról megfeledkezett képviselő. Tény, hogy július 7-én, azaz három nappal a történtek után a Luhanszk megyei ügyészség emelt vádat Landik ellen garázdaság vádjával, amiért egyébként nyolc évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

Csakhogy időközben Roman Landik eltűnt, így körözést kellett kiadni ellene. Beszámolók szerint feleségével együtt illegálisan hagyta el az országot egyik rokona gépkocsiján. Másnap az orosz hatóságok találtak rá az Orosz Föderáció területén. Belügyi források szerint egy étteremben vették őrizetbe…

Sajtóértesülések szerint nem ez volt az első eset, hogy Roman Landik bajba került, s csak az apja közbenjárásának volt köszönhető, hogy eddig elkerülte a bíróságot. De az apa is megéri a pénzét. Márciusban, amikor a képviselő autóját megállította a közlekedésrendészet járőre, a honatya testőre kiszállt a járműből és megverte az egyik felügyelőt. Állítólag azért tette, mert az kenőpénzt követelt…

pszv