Megnyílt a Boldogasszony-vándorkiállítás Ungváron

2011. július 15., 10:00 , 548. szám

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg múlt csütörtökön Ungváron Boldogasszony címmel a huszonhat kortárs magyar képzőművész alkotásait bemutató vándorkiállítás, melyet már a beregszászi közönség is láthatott. A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban szervezett kiállításon ismert kárpátaljai alkotók szakrális témájú munkáit is bemutatták.

Megnyitó beszédében Molnár János katolikus plébános, püspöki helynök hangsúlyozta, hogy az ungvári tárlat azért is fontos, mert Kárpátalján is él a Boldogasszony-kultusz, aminek a fenntartásához és erősítéséhez ez a képzőművészeti esemény is hozzájárul.

A tárlatról Erfán Ferenc, a Boksay József Múzeum igazgatója, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja az MTI-nek elmondta: nagyon fontos, hogy szakrális jellegű kiállításokat is bemutassanak a kárpátaljai közönségnek, mert ez nemcsak hitükben erősíti az embereket, hanem az alkotások – a kisugárzásuk révén – a nem vallásos emberek erkölcsi tartását is szilárdítják.

Erfán Ferenc szerint jó kezdeményezés, hogy a magyar művészek alkotásaival párhuzamosan magyar és nem magyar kárpátaljai alkotók szakrális témájú munkáival is megismerkedhetnek a kiállítás látogatói. Ezekből mintegy hatvan festményt, szobrot és kisplasztikát állítottak ki a múzeumban.

Az ungvári Boldogasszony- vándorkiállítás július 30-ig tekinthető meg.

(Kárpátalja/MTI)