Fotókiállítás és Kurucz Ádám Konrád előadása Beregszászban

2020. március 7., 10:16 , 997. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében két rendezvénynek adott helyet a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház március 5-én.

A rendezvények kezdete előtt Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke köszöntötte a dr. Linner Bertalan-emlékszobában egybegyűlteket.

A fotókiállítás ünnepélyes megnyitóján először Molnár János beregszászi római katolikus esperes-plébános mondott köszöntőbeszédet, kiemelve a csíksomlyói búcsú lényegét, amely nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem az egész világból vonzza a magyar embereket. „Ez a kiállítás, ezek a képek erősítsenek minket a keresztény magyar öntudatban, amelyet első, szent királyunktól és őseinktől örököltünk, hogy mint drága kincset megőrizzük és továbbadjuk” – hangsúlyozta a plébános.

A megnyitón elhangzott, hogy a kiállított fényképek Magyarország Beregszászi Konzulátusa jóvoltából kerültek a közösségi ház termébe, amiért Jakab Eleonóra, a szövetség elnöke külön köszönetét fejezte ki a külképviseletnek.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul a fotókban megmutatkozó „hatalmas lelki töltet” jelentőségére hívta fel a megjelentek figyelmét, ugyanis véleménye szerint azok teljes valójában átadják a csíksomlyói búcsú fontosságát.

A fotókiállítás hátterét Keresztes Dénes, a Magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének alelnöke ismertette. Elmondta, hogy a szövetség alapítványa, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától pályázati úton nyert forrást ahhoz, hogy egyrészt támogassák a keresztény értelmiség összefogását és a keresztény alkotóművészeket a Kárpát-medencében. Az utóbbi projekt egyik eredménye a Budapest, Debrecen, Nagykároly és Nyíregyháza után most Beregszászban is megtekinthető fotókiállítás. A fotópályázatot korábban a határon túli hivatásos és amatőr fotósok között hirdették meg két kategóriában: Csíksomlyó és a pápalátogatás, valamint a Kárpát-medence keresztény értékei témakörben. A közel száz beérkezett fényképet egy művészekből álló kuratórium bírálta el. A kiállításon a díjazott fotók tekinthetők meg. „A célunk ezzel az volt, hogy megmutassuk: az Európában napjainkban zajló minden egyéb folyamat ellenére a Kárpát-medencében igenis jelen van a kereszténység, amely megéli hitét és gyakorolja vallását” – emelte ki Keresztes Dénes.

A délután következő eseménye a művészet egy másik kategóriájába engedett betekintést. Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó, színész „...és népem a magyar” című, XX. századi erdélyi magyar szerzők műveiből válogatott összeállítását láthatta a közönség. 2020-at a Magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, a versmondó-színész elmondása szerint ebből adódóan „evidens gondolatként” jelent meg a fejében egy válogatás az erdélyi költők alkotásaiból. „Igyekeztem főként magyarságverseket válogatni, viszont az elmúlt években felhalmozódott verstudás ezt könnyűvé tette, hiszen tudtam, hogy mihez nyúljak” – fogalmazott Kurucz Ádám Konrád, aki az előadást először február 25-én mutatta be szülővárosában, Marcaliban, azóta láthatták-hallhatták őt Kaposváron, s immár kétszer Beregszászban, ugyanis a nap korábbi szakaszában ellátogatott a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumba is. Az összeállításban Reményik Sándor, Wass Albert, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella és Kányádi Sándor versei kötik össze a gondolatokat, melyek a hozzá illő aláfestőzenével színesítve különleges hangulatot keltenek a hallgatóságban.

CsA